Rabu, 25 Mei 2022 | 3:51pm
Antara produk dikeluarkan oleh Kawan Food
Antara produk dikeluarkan oleh Kawan Food

Kawan Food dijangka naikkan harga produk

KUALA LUMPUR: Kawan Food Bhd (Kawan Food) menjangkakan bahawa kos input yang lebih tinggi akan membawa kepada kemerosotan antara empat hingga lima peratus dalam margin keuntungan kasarnya pada suku pertama 2022.

Bagaimanapun, syarikat menyatakan kesannya akan dikurangkan oleh skala ekonomi yang lebih tinggi, kawalan kos yang lebih baik dan kenaikan harga jualan.

Permintaan untuk produknya pada tahun kewangan 2022 akan terus kukuh dengan volum pengeluaran yang lebih tinggi untuk menampung peningkatan pesanan.

Dalam nota penyelidikannya hari ini, CGS-CIMB Research (CGS-CIMB) berkata, Kawan Food tidak menolak kemungkinan akan berlaku kenaikan harga jualan jika harga bahan mentah terus meningkat.

CGS-CIMB berkata, syarikat itu telah memohon kepada kerajaan untuk menggaji 400 pekerja asing baharu yang dijangka dapat mengurangkan isu kekurangan pekerjanya kerana ia bergantung kepada pekerja kontrak untuk meningkatkan pengeluarannya sejak 2020.

Melangkah ke hadapan, CGS-CIMB berkata, syarikat itu menjangkakan pemulihan dalam pesanan eksport dengan isu berkaitan pengangkutan semakin reda sejak akhir suku pertama 2022.

"Selain itu, Kawan Food telah memperoleh lebih ramai pelanggan eksport baharu dan menjangkakan penghantaran sulung pesanan kepada pelanggan eksport baharu ini akan dilakukan pada separuh kedua 2022.

"Peningkatan dalam pesanan eksport dijangka mengimbangi kelembapan yang mungkin berlaku dalam jualan tempatan selepas sambutan Aidilfitri," katanya.

Oleh itu, CGS-CIMB mengulangi saranan 'tambah' ke atas saham Kawan Food dengan harga sasaran RM2.50.

"Kami yakin dengan Kawan Food kerana prospek pendapatannya yang kukuh, prospek global yang berkembang untuk makanan sejuk beku, jenamanya yang kukuh dalam pasaran roti sejuk beku di seluruh dunia dan lembaran imbangan kukuh (tunai bersih sebanyak RM69 juta pada akhir suku pertama 2022)," katanya.

Pada 2 petang, saham Kawan Food naik 0.6 peratus kepada RM1.67.

-BERNAMA

Berita Harian X