Khamis, 12 Mei 2022 | 12:59pm
RHB Banking Group
RHB Banking Group

RHB, MPay sedia pembayaran elektronik

KUALA LUMPUR: RHB Banking Group menjalin perkongsian dengan ManagePay Services Sdn Bhd (MPay) untuk menyampaikan penyelesaian perbankan inovatif yang mencipta pengalaman pembayaran tanpa sentuh mudah untuk perniagaan.

Perkongsian itu memanfaatkan Aplikasi Pengaturcaraan Antara Muka (API) untuk membolehkan perusahaan mikro kecil dan sederhana serta pelanggan korporat RHB menerima pelbagai transaksi bank dan e-dompet melalui QR RHB DuitNow, yang boleh didapati melalui EFTPOS dan Terminal Android Pintar MPay.

Peniaga juga boleh merakam semua transaksi QR DuitNow dengan lancar dan menyelaraskan transaksi ini dengan mudah dalam sistem pembayaran mereka, termasuk yang dibuat melalui sistem pembayaran terminal.

Ketua Perbankan Transaksi Kumpulan, Kumpulan Perbankan RHB, Chung Chee Kai, berkata inovasi digital itu mencipta penyelesaian pembayaran yang lebih mudah dan menyenangkan untuk peniaga.

"Hasilnya, pelanggan perniagaan kami dapat lebih menumpukan kepada mengurus jualan dan mencapai kecekapan digital serta dalam talian, selain dapat menerima pembayaran segera tanpa mengubah proses pembayaran.

"Pelanggan mereka juga akan mendapat manfaat daripada kemudahan dan kemudahan menyelesaikan pembelian tanpa memerlukan interaksi fizikal," katanya dalam kenyataan.

RHB ialah bank pertama di negara ini yang menyepadukan DuitNow QR melalui sambungan API, membolehkan penyepaduan masa nyata transaksi DuitNow QR dengan terminal sistem titik jualan (POS) dan sistem POS mudah alih, yang memudahkan penyelesaian pembayaran tanpa sentuh.

Berita Harian X