Jumaat, 18 March 2022 | 1:39pm
Pengarah Urusan Kumpulan Chin Hin Chiau Haw Choon.
Pengarah Urusan Kumpulan Chin Hin Chiau Haw Choon.

Chin Hin muncul pemegang saham terbesar dalam Ajiya

KUALA LUMPUR: Konglomerat hartanah dan bahan binaan Chin Hin Group Bhd (Chin Hin) bakal muncul sebagai pemegang saham tunggal terbesar dalam pengeluar bahan binaan Ajiya Berhad, justeru menjadikan Ajiya syarikat senaraian awam keempat di dalam kumpulannya.

Syarikat dalam satu kenyataan berkata, Chin Hin akan mengambilalih 24.68 peratus kepentingan ekuiti dalam Ajiya yang mewah dengan aset dengan nilai RM104.4 juta.

Katanya, sinergi pengambilalihan ini akan membantu kumpulan mengembangkan rangkaian produknya daripada bahan binaan kepada produk kaca keselamatan, bumbung logam, pintu logam dan bingkai tingkap yang bernilai tambah tinggi.

Ini juga adlah pengambilalihan terbesar Chin Hin sejak penyenaraiannya di Pasaran Utama pada 2016.

Susulan itu, Chin Hin hari ini memeterai perjanjian penjualan saham bersyarat dengan pemegang saham utama Ajiya dan Avia Kapital Sdn Bhd (vendor) untuk memperoleh 72,000,000 saham biasa atau 24.68 peratus kepentingan dalam Ajiya.

Selepas selesai penjualan saham, Chin Hin berkata, Datuk Chan Wah Kiang akan dilantik semula sebagai Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Ajiya.

Chin Hin berkata, pihaknya yakin Wah Kiang akan menjadi aset penting untuk menerajui Ajiya ke hadapan, memandangkan kepimpinannya dan pengalamannya yang terbukti selama beberapa dekad dalam perniagaan bumbung logam dan kaca keselamatan.

"Ajiya mempunyai lembaran imbangan yang kukuh, disokong oleh jumlah aset sebanyak RM485.5 juta berbanding jumlah liabiliti sebanyak RM67.3 juta. Ajiya juga adalah syarikat dengan tunai bersih dan mencatatkan simpanan tunai sebanyak RM146.7 juta pada akhir November 2021.

"Syarikat itu melengkapkan tahun kewangan berakhir 30 November 2021 dengan kukuh, dengan keuntungan bersih RM18.9 juta berbanding pendapatan sebanyak RM268.5 juta, katanya,

Syarikat itu menjelaskan, sebagai perbandingan, Chin Hin mencatatkan keuntungan bersih RM31.3 juta dan pendapatan RM1.2 bilion bagi tempoh 12 bulan berakhir 31 Disember 2021.

Setelah selesai pengambilalihan, Chin Hin akan dapat mengakaunkan ekuiti keputusan kewangan Ajiya, dan ini dijangka menyumbang secara positif kepada pendapatan Kumpulan.

Tanpa sebarang keadaan yang diluar jangkaan, cadangan pengambilalihan itu dijangka selesai pada suku kedua 2022. Pertimbangan pembelian bernilai RM104.4 juta akan dibiayai melalui gabungan dana yang dijana secara dalaman dan/atau pinjaman bank.

Mengulas mengenai cadangan langkah korporat itu, Pengarah Urusan Kumpulan Chin Hin Chiau Haw Choon berkata Kumpulan akan dapat memanfaatkan buku pesanan Ajiya dan rangkaian rantaian bekalan serta pelanggan, yang dibangunkan selama tiga dekad kewujudannya.

"Pengambilalihan itu sejajar dengan objektif Kumpulan untuk memperoleh kepentingan strategik dalam syarikat yang berpotensi untuk pertumbuhan masa depan. Faedah sinergistik dijangka timbul daripada pengambilalihan itu kerana kedua-dua Kumpulan dan Kumpulan Ajiya beroperasi dan memberi perkhidmatan kepada industri yang sama, iaitu industri pembinaan dan pembangunan hartanah.

"Selain itu, Kumpulan Ajiya juga mempunyai kehadiran di luar negara di seperti Thailand. Chin Hin mungkin boleh memanfaatkan rangkaian luar negara untuk pengembangan masa depan di luar negara," katanya.

Sementara itu, Wah Kiang pula berkata: "Kami positif dengan perjanjian dengan Chin Hin ini kerana Ajiya akan mendapat manfaat yang besar daripada pendedahan Chin Hin dalam perniagaan pembangunan hartanah.

"Di samping itu, memandangkan penglibatan Chin Hin dalam segmen bahan binaan, kedua-dua pihak akan dapat bekerjasama dalam memperkemas kos dan mengoptimumkan aliran penghantaran pesanan."

Beliau menjelaskan, sektor pembangunan hartanah dan pembinaan di Malaysia telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan yang bermakna, dengan prospek pertumbuhan yang jelas pada masa hadapan.

Ia ditambah pula kadar faedah yang rendah untuk pembelian unit kediaman dan komersial, justeru Ajiya berkemungkinan mendapat manfaat daripada permintaan yang lebih tinggi untuk bahan binaan, iaitu produk logam dan kaca keselamatan.

Dalam pada itu juga, katanya, minat baharu kerajaan Malaysia terhadap rumah mampu milik juga dijangka memacu lebih banyak aliran kerja untuk Sistem Bangunan Bersepadu Hijau Ajiya (AGiBS), yang menjadi penyelesaian Sistem Binaan Berindustri (IBS) pihaknya.

Chin Hin bermula sebagai kedai hardware kecil di Alor Setar hampir 50 tahun lalu. Ketika ini, portfolio perniagaan Kumpulan merangkumi 5 bahagian teras: Bahan Binaan, Pembangunan Hartanah, Pembinaan, Rumah dan Gaya Hidup dan Tenaga Suria.

Chin Hin juga mempunyai kepentingan utama dalam tiga syarikat tersenarai setakat ini, iaitu, pemaju hartanah Chin Hin Group Property Bhd; pengeluar kabinet dapur Signature International Bhd dan pakar tenaga bersih Solarvest Holdings Bhd. Chin Hin mula disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia pada 2016.

Sementara itu, Ajiya telah disenaraikan di Papan Kedua Bursa Malaysia pada tahun 1996 dan dipindahkan ke Pasaran Utama pada tahun 2003.

Ajiya dan anak-anak syarikatnya terlibat terutamanya dalam pembuatan dan pembekalan bahan binaan, dengan memberi tumpuan kepada produk logam seperti sistem bumbung logam, logam. produk bingkai dan produk struktur, serta produk kaca keselamatan bernilai tambah tinggi seperti kaca keselamatan berpenebat, kaca keselamatan hiasan, kaca diperkukuh haba dan kaca keselamatan melengkung.

Ia juga menawarkan Sistem Bangunan Bersepadu Hijau Ajiya yang inovatif dan dipatenkan (AGiBS).

Berita Harian X