Isnin, 12 Oktober 2020 | 1:29pm
UEM Sunrise Bhd
UEM Sunrise Bhd

UEM Sunrise jual tanah industri di Johor RM434.3 juta

KUALA LUMPUR: UEM Sunrise Bhd (UEM Sunrise) memeterai perjanjian induk (HOA) dengan AME Elite Consortium Bhd (AME) bagi penjualan dan pembangunan 72 plot perindustrian pegangan bebas dalam fasa ketiga Perindustrian dan Logistik Selatan (SiLC) di Iskandar Puteri, Johor pada harga RM434.3 juta.

Penjualan plot perindustrian bersaiz kira-kira 67.9 hektar itu membolehkan AME membangunkan taman perindustrian bersepadu di Iskandar Puteri, Johor.

Pemaju hartanah itu, menerusi anak syarikat milik penuhnya, UEM Land Bhd dan anak syarikat milik tidak langsungnya, Nusajaya Heights Sdn Bhd memeterai HOA dengan anak syarikat AME, Pentagon Land Sdn Bhd dan Greenhill SILC Sdn Bhd.

Kerjasama strategik itu dijangka menjana sinergi positif antara UEM Sunrise, pemilik dan pemaju utama Iskandar Puteri di Johor, sementara AME, pakar dalam pembinaan kilang pembuatan khusus yang besar dan mereka bentuk dan membina dan membangunkan taman perindustrian.

Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif UEM Sunrise, Anwar Syahrin Abdul Ajib, berkata pihaknya gembira dengan kehadiran AME dalam pengembangan fasa 3 SiLC, yang telah memperlihatkan kejayaan besar bagi fasa 1 dan 2.

Beliau berkata, kerjasama UEM Sunrise dengan AME adalah antara yang dipertimbangkan dengan teliti.

"Melihat prestasi mereka dalam membangun taman industri, kami yakin bahawa kami akan mencapai hasil yang luar biasa kerana kami terus maju dengan Pelan Induk Pembangunan Iskandar Puteri," katanya dalam satu kenyataan.

Dengan penjualan plot itu, syarikat masih akan memiliki lebih 4,560 hektar tanah dengan anggaran nilai pembangunan kasar (GDV) kira-kira RM107 bilion.

Antara pemangkin pembangunan di bawah Pelan Induk Pembangunan Iskandar Puteri adalah pembangunan taman perindustrian bersepadu, dan SiLC membentuk komponen bersepadu pelan induk berkenaan.

Walaupun fasa 1 dan 2 SiLC habis terjual, kerjasama dengan AME untuk fasa 3 dibangunkan menjadi taman perindustrian bersepadu menandakan inisiatif strategik dari sudut pandang syarikat kerana kerjasama itu membolehkan syarikat memanfaatkan kepakaran dan rangkaian AME yang luas.

Berita Harian X