Jumaat, 26 April 2024 | 6:40pm
Projek Casaville dijangka siap pada suku kedua 2026 - Gambar ihsan S P Setia
Projek Casaville dijangka siap pada suku kedua 2026 - Gambar ihsan S P Setia

S P Setia lancar banglo setingkat di Semenyih Ahad ini

KUALA LUMPUR: S P Setia Bhd akan melancarkan Casaville yang terdiri daripada 38 unit banglo satu tingkat yang dijangka memikat pelanggan sasaran di perbandaran Setia EcoHill, Semenyih, dengan unit pameran baharunya pada Ahad ini.

Pengurus Besar Bahagian S P Setia Bhd, Koh Sooi Meng, berkata Casaville adalah salah satu pelancaran yang dijangkakan yang menyasarkan pemilik dan pelabur dari kawasan tadahan sekitar bandar seperti Ampang, Cheras, Kajang, Seri Kembangan, Puchong, Putrajaya, Nilai dan Seremban dengan menyediakan rumah-rumah berkualiti yang dibangunkan dalam pelan induk Setia EcoHill, Semenyih.

"Kami percaya pembangunan ini sesuai buat pelanggan 'empty nesters', keluarga dan ahli warga emas yang lebih suka rumah tanpa tangga untuk menyenang dan memudahkan pergerakan.

"Ia dijangka siap pada suku kedua 2026 dengan nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM50 juta dan akan dilancarkan secara rasmi pada akhir bulan April 2024," katanya dalam satu kenyataan.

Sooi Meng berkata, unit banglo satu tingkat pegangan bebas akan mempunyai susun atur tiga bilik tidur tiga bilik air, dengan binaan 1,994 hingga 2,075 kaki persegi dan harga unit-unit berkenaan adalah daripada RM1.376 juta dan seterusnya.

Beliau berkata, merangkumi sebahagian daripada perbandaran Setia EcoHill yang hijau, mampan dan matang di Semenyih, Casaville akan mempunyai rumah kelab kediaman persendirian perbandaran yang berada dalam jarak berjalan kaki ke Oriental Garden seluas 13 ekar selain terletak berhampiran Setia EcoHill Walk Mall, sebuah pusat beli-belah pertama kejiranan.

"Casaville merupakan sebahagian daripada komuniti berpagar dan berkawal yang mempunyai sistem keselamatan lima peringkat termasuk rumah pengawal yang mempunyai pintu ledakan berkembar, kamera litar tertutup (CCTV), pagar perimeter, sistem penggera dan interkom dan menawarkan sehingga enam tempat letak kereta.

"Casaville akan menawarkan konsep e-hijau Setia dengan pelbagai elemen dan kemudahan rumah pintar dan mampan seperti panel solar, kunci pintar, suis hijau, kotak 366, sistem penuaian air hujan, konduit kenderaan elektrik (EV) sedia dan sebagainya," katanya.

Beliau berkata, perbandaran ini turut menawarkan klinik, dan institusi pendidikan di kawasan sekitar seperti Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Rinching, SK Rinching Hilir, SK Bandar Tasik Kesuma, Universiti Nottingham (Kampus Malaysia), Institut Jerman Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Putra Malaysia yang berada dalam radius 20 kilometer .

"Kemudahan lain yang terkenal di dalam perbandaran ini termasuk Sekolah Antarabangsa Tenby, rumah kelab komuniti Club 360, pejabat kedai komersial EcoHill Taipan, Setia EcoHill Park dan Setia EcoHill Walk, yang merupakan komersial bersepadu yang terdiri daripada 243 unit pejabat kedai strata berorientasikan gaya hidup, selain Setia EcoHill Mall dengan keluasan kira-kira 280,000 kaki persegi.

"Kira-kira 10 peratus daripada pembangunan telah dikhaskan sebagai zon hijau, seperti taman dan taman poket yang dipertingkatkan dengan pemandangan jalan yang luas serta tebing berlandskap di laluan air kejuruteraan dan kolam tahanan.

"Setia EcoHill juga berdekatan dan bersambung dengan LEKAS, Kajang, Cheras, Bangi, Putrajaya, Seremban, dan Kuala Lumpur dengan Lebuh Raya Kajang-Seremban (LEKAS), Lebuh Raya PLUS, Lebuh Raya Lembah Klang Selatan (SKVE), Lebuh Raya SILK, Jalan Semenyih dan Jalan Bangi Lama," katanya.

Berita Harian X