Rabu, 3 April 2024 | 4:04pm
Wai Lune (dua dari kiri) bertukar dokumen perjanjian kerjasama dengan Kim - Gambar ihsan Gamuda Land
Wai Lune (dua dari kiri) bertukar dokumen perjanjian kerjasama dengan Kim - Gambar ihsan Gamuda Land

Gamuda Land sedia teknologi AI termaju di dalam rumah

KUALA LUMPUR: Pemaju hartanah terkemuka, Gamuda Land menjalin kerjasama dengan Samsung Malaysia Electronics untuk mentakrifkan semula kehidupan moden dengan menyepadukan teknologi kecerdasan buatan (AI) termaju ke dalam rumah, meningkatkan kemudahan, dan mengurangkan kesan karbon dengan ketara.

Sebagai sebahagian daripada perkongsian itu, Gamuda Land dan Samsung akan bekerjasama untuk menyediakan rumah pameran di Gamuda Cove, Camellia dengan ekosistem Samsung Bespoke AI yang komprehensif yang pertama di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif Gamuda Land, Chu Wai Lune, berkata sebagai pemaju perbandaran, pihaknya menyedari kepentingan mewujudkan perbandaran yang sentiasa bertahan dengan peredaran masa.

"Kami mereka bentuk komponen pelan induk kami dengan teliti dengan kemampanan di barisan hadapan. Rumah kami dibina dengan teliti untuk masa depan, tersedia untuk pemasangan panel solar yang lancar oleh penghuni pada masa akan datang.

"Menyedari kepentingan kehidupan mampan, kami teruja untuk bekerjasama dengan Samsung, peneraju terkenal dalam pasaran untuk peralatan rumah yang mampan dan pintar, untuk meningkatkan lagi infrastruktur mesra alam yang sedia ada di Gamuda Cove," katanya dalam satu kenyataan semalam.

Wai Lune berkata, pihaknya tetap komited untuk terus meneroka inovasi dalam kehidupan mampan, dan kerjasama berkenaan menunjukkan dedikasi mereka untuk mencipta rumah yang lebih pintar, lebih cekap yang sejajar dengan keperluan pengguna moden.

"Dengan menyepadukan teknologi AI ke dalam sistem rumah pintar, kami boleh memberikan nilai yang lebih baik kepada pemilik rumah. Ini dimudahcarakan oleh fakta bahawa Gamuda Cove ialah perbandaran sedia 5G, yang membuka kemungkinan dan peluang baharu untuk perancangan bandar pintar.

"Ia membolehkan kami memantau, mengurus dan mengawal peranti dari jauh serta mencipta cerapan baharu dan maklumat yang boleh diambil tindakan daripada aliran besar data masa nyata," katanya.

Sementara itu, Presiden Samsung Malaysia Electronics, Denny Kim berkata, pihaknya memanfaatkan kuasa AI untuk membuka kunci pengalaman baharu dan memberi kesan yang menjadikan kehidupan lebih baik dan mudah untuk semua.

"Kami berbesar hati untuk bekerjasama dengan Gamuda Land untuk menunjukkan keupayaan peralatan Bespoke AI kepada pemilik rumah, membolehkan mereka menikmati kelebihan persekitaran rumah yang intuitif dan terhubung," katanya.

Samsung Bespoke AI Home menawarkan pemilik rumah masa depan peluang yang luar biasa untuk meningkatkan gaya hidup dengan menyelaraskan kerja rumah dan membolehkan mereka mengutamakan aktiviti peribadi.

Dengan pengurusan tenaga dipacu AI, pengesyoran yang diperibadikan berdasarkan gelagat pengguna, dan penyepaduan yang lancar dengan pelbagai peranti pintar seperti peti sejuk, mesin basuh, penghawa dingin, vakum dan TV, pemilik rumah boleh menikmati kemudahan dan kecekapan yang lebih tinggi.

Berita Harian X