Ahad, 27 November 2022 | 2:52pm
Rizal (kiri) pada majlis memeterai MoU antara SME Corp dan OSMEP Thailand
Rizal (kiri) pada majlis memeterai MoU antara SME Corp dan OSMEP Thailand

SME Corp, OSMEP Thailand pacu daya saing PMKS

KUALA LUMPUR: SME Corporation Malaysia (SME Corp) menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Pejabat Promosi Perusahaan Kecil dan Sederhana (OSMEP) Thailand bagi meningkatkan daya saing perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS).

Dalam satu kenyataan, SME Corp berkata, menerusi dokumen itu, agensi terbabit menyasarkan untuk memperkukuh kerjasama dan pakatan menerusi perkongsian dasar, kepakaran dan maklumat membabitkan kedua-dua negara.

MoU terbabit turut memberi tumpuan khusus kepada aspek saling bertukar maklumat dan pelaksanaan aktiviti dalam bidang berkaitan pendigitalan, kemampanan dan akses pasaran untuk PMKS.

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp, Rizal Nainy, menyuarakan keyakinan beliau bahawa MoU itu dapat meningkatkan kerjasama ekonomi serta menyumbang kepada lebih banyak dagangan antara Malaysia dan Thailand.

"Di bawah pemeteraian MoU ini, kami berikrar untuk memberi komitmen serta usaha berterusan bagi meningkatkan kerjasama strategik dalam memperkasa, kebolehpasaran dan pengantarabangsaan PMKS," katanya.

Mengikut SME Corp, Thailand adalah rakan dagang ketujuh terbesar Malaysia di peringkat dunia serta rakan dagang ketiga terbesar di ASEAN.

Jumlah dagangan Malaysia dengan Thailand mencatat pertambahan sebanyak 21.7 peratus kepada RM60.75 bilion pada separuh pertama tahun ini berbanding RM47.87 bilion dalam tempoh sama pada 2021.

"Bersandarkan latar belakang itu, SME Corp akan terus menggalakkan pembangunan PMKS yang berdaya saing, inovatif serta berdaya tahan menerusi penyelarasan serta tawaran sokongan perniagaan yang berkesan," kata agensi itu.

-BERNAMA

Berita Harian X