Khamis, 7 March 2019 | 3:02pm
Zuraida melawat tapak pameran selepas melancarkan siri pertama pameran hartanah, MyRumah 2019, di Kuala Lumpur, hari ini. - NSTP/Syarafiq Abd Samad
Zuraida melawat tapak pameran selepas melancarkan siri pertama pameran hartanah, MyRumah 2019, di Kuala Lumpur, hari ini. - NSTP/Syarafiq Abd Samad

Kerajaan akan perkenal inisiatif khas untuk M40 miliki rumah

KUALA LUMPUR: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) akan memperkenalkan inisiatif khas bagi memudahkan golongan M40 memiliki rumah.

Menterinya, Zuraida Kamaruddin, berkata KPKT kini dalam proses merangka inisiatif berkenaan dan akan mendapatkan kerjasama daripada beberapa agensi yang berkaitan.

"Golongan M40 terbahagi kepada dua kategori iaitu mereka yang berpendapatan isi rumah RM10,000 ke bawah dan RM5,000 ke bawah.

"Kerajaan bukan saja prihatin terhadap golongan B40, malah M40 yang turut berdepan dengan cabaran kos sara hidup yang semakin meningkat.

"Justeru, inisiatif khas ini dirangka bagi membantu mereka menangani isu pemilikan rumah dan ia akan diumumkan dalam masa terdekat," katanya kepada media selepas melancarkan siri pertama pameran hartanah, MyRumah 2019, di sini, hari ini.

Pameran berkenaan yang diadakan di MyTown, Cheras dianjurkan The New Straits Times Press M Bhd (NSTP) dengan kerjasama KPKT.

Hadir sama, Pengarah Urusan Kumpulan Media Prima Bhd (MPB), Datuk Kamal Khalid, dan Ketua Pegawai Eksekutif NSTP, Datuk Seri Abdul Jalil Hamid.

Hadir sama ialah Pengarang Eksekutif Projek Khas BH, Datuk Ahmad Zaini Kamaruzzaman, dan Pengurus  Besar Pengiklanan NSTP, Roche Chew.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan harga rumah mampu milik di negara ini adalah di bawah RM300,000 dan paras itu dianggap sesuai dengan mengambil kira taraf ekonomi penduduk yang semakin meningkat. 

Zuraida sebelum ini dipetik sebagai berkata, kediaman berharga antara RM300,000 hingga RM500,000 adalah untuk golongan M40.

Sementara itu, mengulas mengenai pelancaran MyRumah, Zuraida berkata pihaknya memuji inisiatif yang dilaksanakan NSTP dan MPB dalam usaha menyokong agenda kerajaan untuk meningkatkan kadar pemilikan rumah di negara ini.

"Tahniah kepada NSTP dan MPB kerana mengadakan pameran hartanah seumpama ini. Inisiatif ini pada masa sama dapat membantu mengatasi masa unit rumah tidak terjual selain memperkenalkan pilihan pembangunan hartanah terbaru yang menawarkan pilihan harga serta promosi menarik dan mampu milik," katanya.

Berita Harian X