Khamis, 18 April 2024 | 11:15am
Hezlinn (duduk, kiri) bertukar dokumen perjanjian bersama Ahli Lembaga Pengarah Mercedes-Benz Group
Hezlinn (duduk, kiri) bertukar dokumen perjanjian bersama Ahli Lembaga Pengarah Mercedes-Benz Group

PETRONAS Lubricants, Mercedes-Benz jalin kerjasama selepas jualan

STUTTGART: PETRONAS Lubricants International dan Mercedes-Benz Global Customer Service & Parts akan bekerjasama untuk membangunkan penyelesaian teknikal yang mengoptimumkan prestasi dan kecekapan kenderaan bagi memacu kemajuan dalam sektor selepas jualan automotif.

Dengan memanfaatkan kepakaran masing-masing, kedua-dua syarikat global itu akan memanfaatkan penggunaan strategi pendigitalan, pendekatan pasaran yang disesuaikan, kerjasama global yang mantap serta inisiatif yang bertujuan untuk mencapai neutraliti karbon bagi menyampaikan nilai pelanggan yang dipertingkatkan dalam sektor itu.

Pengarah Perkhidmatan & Perniagaan Alat Ganti dan Jaminan & Muhibah Kereta Mercedes-Benz Mercedes-Benz Group AG, Andreas Jörg, berkata keutamaan di Mercedes-Benz Global Customer Service & Parts adalah untuk memberikan kepuasan pelanggan tahap tertinggi, benar-benar menjaga kenderaan mereka dengan menawarkan produk berprestasi tinggi, inovatif dan lestari untuk kenderaan mereka.

"Perkongsian strategik kami dengan PETRONAS Lubricants International ialah peluang menarik untuk meningkatkan lagi komitmen kepada pelanggan dengan bekerjasama dalam teknologi inovatif yang akan membentuk masa depan mobiliti dan pengalaman pelanggan," katanya dalam satu kenyataan.

Sejarah kejayaan perkongsian itu terbukti dalam integrasi Fluid Technology Solutions PETRONAS Lubricants International yang termaju dengan enjin Mercedes-Benz, perkongsian yang sejak 2010 telah memperkukuh Pasukan Formula Satu (F1) Mercedes-AMG PETRONAS dengan lapan kejuaraan dunia.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PETRONAS Lubricants International, Hezlinn Idris,

berkata dengan memanfaatkan pengalaman dalam pembangunan Fluid Technology Solutions, pihaknya akan terus menyampaikan penyelesaian inovatif untuk memenuhi teknologi enjin termaju dan memenuhi keperluan pemanduan berprestasi tinggi pelanggan termasuk meningkatkan kecekapan bahan api, prestasi enjin dan keselamatan.

"Bersama-sama dengan Mercedes-Benz Global Customer Service & Parts, kami mengembangkan jangkauan global, menjadikan penyelesaian kami lebih mudah diakses oleh dunia sambil mengutamakan nilai pelanggan pada teras tawaran kami," katanya.

Sebagai sebahagian daripada usaha kerjasama kedua-dua pihak, PETRONAS Lubricants International dan Mercedes-Benz Global Customer Service & Parts juga akan meneroka inisiatif pemasaran bersama, program pendidikan dan kempen jangkauan awam yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan penyelesaian mobiliti lestari.

Berita Harian X