Selasa, 16 April 2024 | 9:36pm
smart #1 model utama EV dijual oleh PRO-NET.
smart #1 model utama EV dijual oleh PRO-NET.

smart #1 model SUV premium EV ketiga terlaris di Malaysia

KUALA LUMPUR: smart #1, model utama kenderaan elektrik (EV) yang dijual oleh PRO-NET mencapai kejayaan yang luar biasa dalam pasaran EV di negara ini.

Direka oleh Mercedes-Benz dan dibina dengan Seni Bina Elektrik Lestari Geely (SEA), smart #1 mengukuhkan kedudukannya di kedudukan ketiga dalam kategori kenderaan utiliti sukan (SUV) EV untuk harga kereta melebihi RM180,000, sekali gus menjadi salah satu EV premium yang paling digemari di Malaysia.

Pasaran EV Malaysia telah menyaksikan pertumbuhan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan jumlah jualan melonjak daripada 3,079 unit pada 2022 kepada 11,624 unit pada 2023.

Ini disertai dengan peningkatan ketara dalam bahagian pasaran, meningkat dari 0.43 peratus kepada 1.45 peratus.

Dengan latar belakang elektrifikasi yang pesat dan peralihan pilihan pengguna, smart muncul sebagai peneraju utama.

Ketua Pegawai Eksekutif smart Malaysia, Zhang Qiang, berkata pencapaian ini mencerminkan permintaan yang semakin meningkat untuk penyelesaian mobiliti bandar di rantau ini dan mengesahkan semula matlamat smart untuk meletakkan dirinya sebagai peneraju dalam segmen EV premium.

"Dengan hanya satu model dijual, berbanding pemain utama lain dalam industri, kami telah mencapai kejayaan ini. Ini membuktikan kepercayaan pelanggan terhadap produk dan perkhidmatan kami, dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pelanggan setia kami," katanya dalam satu kenyataan.

Sejak pelancarannya, kejayaan smart #1 di Malaysia boleh dikaitkan dengan prestasi luar biasa dalam segmen SUV premium EV, dengan 100 kenderaan elektrik dijual dalam tempoh sebulan, sekali gus mencatat rekod jualan baharu.

smart #1 telah menunjukkan daya tariknya kepada pengguna yang mahukan prestasi dan kecekapan dalam perjalanan di bandar.

Ia secara konsisten berada di kedudukan antara pesaing utama dalam segmen SUV premium EV, dengan varian seperti model BRABUS mendapat pujian atas prestasi luar biasa.

Berita Harian X