Khamis, 4 April 2024 | 5:48pm
Ducati Scrambler 800 Full Throttle - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Ducati Scrambler 800 Full Throttle - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Ducati Scrambler 800 lebih retro, lebih sporty

Pada tahun lalu, Ducati memperkenalkan barisan Scrambler 800, model motosikal retro popularnya dengan pelbagai kemas kini, meskipun tidak semua perubahan kelihatan, iaitu rangka, transmisi, elektronik, dan gaya.

Terdapat tiga model Scrambler iaitu pilihan antara Icon, Full Throttle, dan Nightshift yang mana ketiga-tiga model berkongsi platform yang sama dengan spesifikasi hampir serupa.

Secara keseluruhannya, model Ducati Scrambler 800 edisi terkini mendapat rangka baru yang lebih ringan, meskipun masih menggunakan reka bentuk trellis, Ducati telah mengurangkan hampir 4.0 kilogram berbanding model terdahulu.

Ducati Scrambler 800 Icon - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Ducati Scrambler 800 Icon - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Ia turut dilengkapi lengan hayun baharu berserta kedudukan berbeza bagi suspensi KYB. Subrangka belakang kini boleh dikeluarkan, justeru menyenangkan pengubahsuaian atau pembinaan secara kustom.

Rangka baru telah mengubah sudut pengendalian sedikit. Sudut condong bahagian hadapan tetap sama, namun sudut trail dikurangkan. Ia ditambah dengan gabungan roda 18-/17-inci yang bergaya kembali dengan tayar Pirelli MT 60 RS.

Walaupun enjin 'Desmodue' tidak berubah, transmisinya telah dikemaskini. Enjin dua injap yang dengan pendingin udara/minyak masih menghasilkan 73 kuasa kuda (hp) pada 8250 rpm, namun terdapat perubahan kecil dalam penghasilan tork.

Ducati Scrambler 800 Nightshift - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Ducati Scrambler 800 Nightshift - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Pelbagai komponen dinaik taraf

Klac direka bentuk semula sepenuhnya, jurutera Ducati mengecilkan saiz klac dan mereka bentuk semula penutupnya untuk memberikan penunggang lebih ruang pada kaki. Ia kini reka bentuk lapan cakera yang mana 2.5 kg lebih ringan dan mempunyai tarikan yang lebih selesa. Ia juga mudah ditukar kepada gear neutral ketika berhenti.

Drum anjakan untuk transmisi dipasang dengan galas tindak balas lebih baik. Akhirnya, penutup kotak engkol atau crankcase pula adalah baharu.

Lampu hadapan bergaya retro dengan garis X. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Lampu hadapan bergaya retro dengan garis X. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Respons pendikit kini mengguna sistem ride-by-wire, pemodenan yang membolehkan penyepaduan kawalan traksi (TC) ke dalam dua mod tunggangan baharu iaitu 'Sport' dan 'Road', yang mana mod 'Road' memperlahankan tindak balas pendikit dan meningkatkan kawalan traksi. Sistem Cornering-ABS turut dilengkapi pada model terkini ini.

Ia juga dilengkapi penukar pantas gear atau Ducati Quick Shifter (DQS) yang menjadi peralatan standard untuk varian Full Throttle, dan pilihan untuk Icon dan Nightshift.

Model terkini ini disertakan dengan paparan TFT 4.3-inci yang baru, skrin eka bentuk HMI (Antara Muka Manusia-Mesin) yang memberikan maklumat dengan lebih efektif. Sistem Multimedia Ducati, yang boleh menghubungkan telefon pintar ke paparan, kini menjadi pilihan pada Scrambler 800 ini.

Ducati Scrambler 800 edisi terkini mendapat rangka baru yang lebih ringan. NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Ducati Scrambler 800 edisi terkini mendapat rangka baru yang lebih ringan. NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Ducati Scrambler Icon mendapat beberapa kemas kini sendiri. Terdapat tiga warna - Kuning; Hitam dan Merah - bersama dengan enam kit aksesori dengan penutup tangki, pembalut fender, penutup lampu hadapan, dan penanda roda untuk penampilan yang berbeza. Tempat duduknya pula lebih tirus, dan handel baru yang kedudukannya lebih rendah dan lebih dekat kepada penunggang. Selain itu, terdapat panel tepi baru. Icon adalah Scrambler yang paling mampu milik daripada harganya iaitu RM65,900 seunit.

Varian muffler Full Throttle dilengkap muffler Termignoni. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Varian muffler Full Throttle dilengkap muffler Termignoni. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Lebih retro tetapi sporty

Ducati Scrambler Full Throttle pula yang paling 'sporty' antara ketiga-tiganya. Anda tentu tidak akan terlepas pandang pada muffler Termignoni. Walau bagaimanapun, Full Throttle juga memiliki kedudukan tuggangan yang lebih sporty, fender hadapan lebih menarik, tiada fender dipasang sub-rangka belakang, plat skid, lampu isyarat LED, roda bertanda cat merah, dan terpahat nombor #62 di bahagian tepi, sebagai tanda ingatan kemunculan sulung Ducati Scrambler iaitu pada tahun 1962. Harga jualan bagi Full Throttle adalah RM76,900 seunit, dan ia tersedia dalam warna Merah GP19 / Hitam Stealth Gelap.

Ducati Scrambler Nightshift pula meletakkan kedudukannya dengan gaya tersendiri. Rim beranting adalah paling menonjol, bersama dengan cermin pada hujung bar hendal dan lampu isyarat LED.

Brek depan dengan cakera 330mm, kaliper Brembo 4-piston radial. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
Brek depan dengan cakera 330mm, kaliper Brembo 4-piston radial. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Nightshift berkongsi bentuk fender yang sama dengan Full Throttle. Nightshift juga ditawarkan pada harga yang sama dengan Full Throttle. Sesuai dengan namanya, Nightshift hanya tersedia dengan warna Nebula Blue.

Warranti tiga tahun tanpa had perjalanan

Dalam pada itu, turut menarik perhatian adalah apabila Next Bike Sdn Bhd (Ducati Malaysia) sebagai pengedar utama motosikal Ducati di negara ini menawarkan waranti kilang selama tiga tahun untuk barisan model motosikalnya dan Scrambler 2024 yang dibeli bermula 1 Mac lalu.

Program 'Waranti Kilang Ever Red' itu untuk memastikan pelanggan menikmati pemilikan motosikal premium ini tanpa kebimbangan, selain menawarkan kelegaan minda ketika melakukan tunggangan sama ada harian atau pengembaraan jarak jauh.

Waranti Kilang Ever Red datang dengan perjalanan tanpa had, membenarkan pemilik untuk meneroka jalan raya tanpa batasan.

paparan TFT 4.3-inci yang baru, skrin eka bentuk HMI (Antara Muka Manusia-Mesin) yang memberikan maklumat dengan lebih efektif. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis
paparan TFT 4.3-inci yang baru, skrin eka bentuk HMI (Antara Muka Manusia-Mesin) yang memberikan maklumat dengan lebih efektif. - NSTP / Kamarulzaidi Kamis

Spesifikasi Ducati Scrambler Icon, Full Throttle, dan Nightshift

ENJIN

Jenis: L-Twin 90 darjah Desmodue

Isipadu: 803cc

Bore x stroke: 88 x 66mm

Kuasa maksimum: 73 kuasa kuda pada 8250 rpm

Tork maksimum: 48 ft-lbs pada 7000 rpm

Nisbah mampatan: 11:1

Valvetrain: Desmodromic; 2 injap setiap kepala silinder

Pengabutan: EFI dengan badan throttle 50mm

Penyejukan: Udara dan minyak

Transmisi: 6-kelajuan

Clutch: Basah bertindak hidraulik multiplate dengan fungsi bantu dan slip

Pemacu akhir: Rantai

RANGKA

Rangka: Trellis

Suspensi depan; jarak hentakan: Tidak boleh diselaraskan KYB terbalik (USD) 41mm; 9 inci

Suspensi belakang; jarak hentakan: Monoshock KYB yang boleh laras ; 9 inci

Roda: Aluminium 10-silinder

Roda depan: 18 x 3.00

Roda belakang: 17 x 5.50

Tayar: Pirelli MT 60 RS

Tayar depan: 110/80 x 18

Tayar belakang: 180/55 x 17

Brek depan: Cakera 330mm, kaliper Brembo 4-piston radial

Brek belakang: Cakera 245mm, kaliper Brembo terapung piston tunggal

ABS: Peka Selekoh

KEUPAYAAN dan DIMENSI

Jarak roda: 1,449 mmi

Rake: 24 darjah

Trail: 108 mm

Tinggi tempat duduk: 795 mm

Kapasiti tangki: 13.5 liter

Berat kerb: 191 kg

Anggaran penggunaan bahan api: 19.1 km/l

WARNA

Ducati Scrambler Icon : '62 Kuning; Hitam Thrilling; Merah Ducati

Ducati Scrambler Full Throttle : Merah GP19 / Gelap Stealth

Ducati Scrambler Nightshift : Nebula Blue

HARGA

Ducati Scrambler Icon : RM65,900

Ducati Scrambler Full Throttle : RM76,900

Ducati Scrambler Nightshift : RM76,900

Berita Harian X