Selasa, 12 March 2024 | 7:44pm
Tesla Model Y didatangkan dengan bumbung semua kaca, autopilot dan ciri keselamatan aktif -NSTP/ASWADI ALIAS.
Tesla Model Y didatangkan dengan bumbung semua kaca, autopilot dan ciri keselamatan aktif -NSTP/ASWADI ALIAS.

Tesla mula penghantaran kereta Model Y di Malaysia

KUALA LUMPUR: Tesla memulakan penghantaran Model Y, kenderaan utiliti sukan elektrik (SUV) keluarannya di Malaysia.

Syarikat itu berkata, model itu didatangkan dalam tiga varian iaitu Model Y (pacuan roda belakang), Model Y Long Range (dwimotor pacuan semua roda) dan Model Y Performance (dwimotor pacuan semua roda).

Harga bermula daripada RM200,700 untuk Model Y, RM247,700 untuk Model Y Long Range dan RM289,700 bagi Model Y Performance.

"Model Y didatangkan dengan bumbung semua kaca, autopilot, ciri keselamatan aktif termasuk sistem penapisan udara zarah berkecekapan tinggi (HEPA). Orang ramai kini boleh merasai Model Y semua elektrik di Pusat Pengalaman Tesla Cyberjaya," kata pembuat kereta elektrik itu dalam satu kenyataan.

Tesla berhasrat untuk mengembangkan lagi jualan, perkhidmatan selepas jualan dan sokongan pengecasannya di negara ini untuk menyediakan pengalaman pemilikan Tesla yang mudah serta lancar.

Setakat hari ini, Tesla telah membuka dan mengendalikan enam stesen pengecasan super serta lapan stesen pengecasan destinasi di Malaysia, menawarkan sejumlah 30 pengecas super dan 37 pengecasan destinasi di bandar-bandar utama di negara ini.

Tesla berkata, ia akan terus membina lebih banyak infrastruktur pengecasan dan memperluaskan liputan pengecasan di Malaysia.

-BERNAMA

Berita Harian X