Khamis, 14 September 2023 | 4:57pm
Rumaizi (dua dari kiri) bertukar dokumen bersama Ho dalam satu majlis di Ipoh, hari ini - Foto BERNAMA
Rumaizi (dua dari kiri) bertukar dokumen bersama Ho dalam satu majlis di Ipoh, hari ini - Foto BERNAMA

MBI, XOX mahu bina lebih banyak stesen pengecas EV di Ipoh

IPOH: Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) bercadang membina lebih banyak stesen pengecas kenderaan elektrik (EV) dalam tempoh terdekat, khususnya di kawasan tumpuan dan strategik di bawah penyeliaan pihak berkuasa tempatan itu.

Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin, berkata inisiatif berkenaan bertujuan menarik kehadiran lebih ramai pengunjung ke Ipoh selain sebagai antara tarikan baharu kepada pengguna EV.

Justeru, bagi merealisasikan sasaran itu, MBI memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan syarikat pengendali rangkaian mudah alih XOX Bhd (XOX) sebagai rakan kongsi teknologi strategik bagi meningkatkan infrastruktur dan perkhidmatan semasa dari segi pendigitalan.

"MBI dan XOX akan mengenal pasti lokasi sesuai di sekitar bandar raya Ipoh kerana kita sedar jumlah penggunaan EV semakin meningkat di negara ini termasuk Ipoh untuk kita menyediakan perkhidmatan itu," katanya pada sidang media selepas majlis memeterai MoU antara MBI dan XOX di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Pengarah Eksekutif XOX, Roy Ho; Ketua Pegawai Operasi XOX, Winson Wong dan Ketua Whip Ahli Majlis MBI, Datuk Mazlan Abd Rahman.

Rumaizi berkata, kerjasama itu bukan sahaja untuk membina stesen pengecas EV, malah turut melibatkan kemudahan lain termasuk meningkatkan taraf pengangkutan awam menerusi aplikasi elektronik digital.

Sementara itu, Ho berkata XOX merancang untuk mewujudkan sebanyak 50 hingga 200 stesen pengecas EV secara berperingkat di Ipoh.

"Jika sesuatu lokasi tumpuan menyediakan kemudahan stesen pengecas EV, itu pasti akan menjadi nilai tambah dalam menarik kehadiran pengunjung ke lokasi berkenaan.

"Namun, kita akan membina secara berperingkat atau berfasa agar kemudahan ini bukan sahaja boleh dinikmati oleh pengguna dari luar Ipoh, malah turut memberi impak langsung kepada masyarakat sekitar Ipoh," katanya.

Terdahulu, MBI dan XOX juga memperbaharui jalinan kerjasama yang dimeterai pada 24 Mei tahun lalu untuk memupuk kerjasama di bawah program perkongsian teknologi strategik terkini.

Kerjasama itu turut memperkukuh parameter asas dalam bidang inovasi digital, malah menandakan komitmen bersama kedua-dua pihak untuk meneroka dan menilai kebolehlaksanaan projek secara bersama dalam beberapa bidang utama.

-BERNAMA

Berita Harian X