Jumaat, 25 Ogos 2023 | 3:20pm
Gambar fail. BYD antara jenama kereta elektrik yang masuk pasaran Malaysia. - REUTERS
Gambar fail. BYD antara jenama kereta elektrik yang masuk pasaran Malaysia. - REUTERS

Jualan EV Malaysia dijangka meningkat empat kali ganda - BMI

KUALA LUMPUR: Jualan kenderaan elektrik (EV) Malaysia diunjur akan meningkat empat kali ganda pada 2023, walaupun kadar penembusan EV hanya pada 1.8 peratus, demikian mengikut BMI, sebuah syarikat Fitch Solutions,

Dalam nota penyelidikannya, BMI berkata usaha mewujudkan kemudahan pembuatan Volvo dan Mercedes-Benz di peringkat tempatan akan turut menyuntik minat terhadap EV di negara ini.

"Mercedes-Benz merancang untuk memastikan 30 peratus daripada semua kenderaannya yang dijual di Malaysia bercirikan elektrik menjelang 2030 berikutan Malaysia menawarkan antara kadar penembusan EV tertinggi bagi produknya secara global.

"Malaysia juga telah menyaksikan jumlah besar pengeluar auto yang memasuki pasaran, sekali gus dapat memberi lebih banyak pilihan kepada pengguna," kata BMI.

Menurutnya, Tesla juga bersetuju untuk membuka ibu pejabat serantau dan kemudahan servis di Malaysia manakala Neta, jenama EV China oleh Hozon New Energy Auto, juga telah memasuki pasaran tempatan.

Pada masa sama, Proton Holdings Bhd juga telah mengumumkan pelan hala tuju bagi pengelektrikan yang merangkumi hibrid, EV hibrid "plug-in" dan EV dengan bateri sepenuhnya.

Kerajaan turut mengumumkan lanjutan pengecualian duti import penuh bagi komponen yang digunakan dalam pemasangan EV sehingga Disember 2027 serta pengecualian cukai eksais dan cukai jualan penuh bagi EV pemasangan tempatan (CKD) manakala pengecualian duti pemasangan luar negara (CBU) telah dilanjutkan sehingga Disember 2025.

"Kami percaya langkah-langkah ini akan menyumbang kepada peningkatan jualan EV dalam tahun-tahun akan datang berikutan kos pembelian EV yang berkurangan, sekali gus memberi persaingan lebih baik berbanding kenderaan dengan ciri enjin pembakaran dalaman," katanya.

Pengecualian duti bagi alat ganti untuk EV akan turut merangsang pengeluaran EV tempatan berikutan pengeluar auto yang sudah berpangkalan di Malaysia telah diberi insentif elektrik barisan model kenderaan masing-masing.

Malah, katanya, langkah sedemikian akan turut menarik penyertaan pengeluar kereta baharu ke dalam pasaran.

Pengeluar infrastruktur pengecasan EV yang berpangkalan di Malaysia juga dikecualikan sepenuhnya daripada cukai pendapatan sehingga 2032.

Selain itu, EV komersial juga semakin mendapat perhatian di Malaysia dengan penyertaan trak komersial Volvo.

"Malaysia telah menetapkan sasaran kehadiran 100,000 EV di jalan raya menjelang 2030 dengan 50,000 daripadanya adalah EV komersial.

"Bagi menyokong penembusan EV di Malaysia, kerajaan turut mengumumkan pengecualian bayaran cukai bagi EV sehingga 31 Disember 2025," katanya. – BERNAMA

Berita Harian X