Khamis, 3 Ogos 2023 | 12:41pm
Triumph Tiger 1200 GT Pro. - NSTP/Genes Gulitah
Triumph Tiger 1200 GT Pro. - NSTP/Genes Gulitah

Tunggang Uji: Triumph Tiger 1200 GT Pro pengembara tangkas, kelengkapan inovatif

BARISAN Triumph Tiger 1200 baharu, yang terdiri daripada lima varian, tiga direka untuk tunggangan jalan raya dan dua untuk mereka yang suka beraksi di kawasan denai dan juga berpasir, yang mana menjadi pencapaian utama daripada pengalaman 30 tahun Triumph dalam membangunkan motosikal pengembaraan.

Ketika John Bloor, hartawan hartanah, membeli Triumph selepas ia muflis pada 1983, beliau menghidupkan semula jenama ikonik British itu dengan sasaran untuk kembali bersaing di pentas global. Ini bermakna ia akan mula mengeluarkan pelbagai model kontemporari, bukan hanya pemodelan semula barisan Bonneville.

Pada awal 90-an, model Triumph era moden yang dikeluarkan dari kilang baru di Hinckley, England, termasuklah motosikal pengembaraan sport iaitu Trophy, motosikal sport Daytona, roadster Trident, dan model cruiser Adventurer yang dikuasakan oleh enjin tiga dan empat silinder selari, yang mana bukan lagi enjin dua silinder sejajar yang menjadi kebanggaan Triumph sebelum ini.

Pada tahun 1993, Triumph memperkenalkan model Tiger 900, motosikal pengembaraan lasak yang dikuasakan oleh enjin 885cc 3-silinder selari dengan kuasa 84 hp, yang mana direka untuk bersaing dengan BMW R 100 GS, Honda Africa Twin, dan Yamaha Super Ténéré.

Nama "Tiger" pertama kali muncul pada motosikal Triumph pada tahun 1936 apabila Pengarah dan Jurutera Utama syarikat itu, Edward Turner, menamakan motosikal injap atas (OHV) tunggal 250cc, 350cc, dan 500cc masing-masing sebagai Tiger 70, Tiger 80, dan Tiger 90 masing-masing. Tiga tahun kemudian, Tiger T100 diperkenalkan sebagai versi berprestasi tinggi bagi 5T Speed Twin 500.

Selepas itu pelbagai versi Tiger dikeluar termasuk pada awal tahun 80-an seperti TR65T Tiger Trail dan TR7T Tiger Trail sebelum menyusul Tiger 1050 sport-tourer pada tahun 2007; Tiger 800 dan Tiger 800XC kelas sederhana pada tahun 2011 dan yang terbesar iaitu Tiger 1200 Explorer pada tahun 2012.

Setelah sedekad daripada itu, barisan motosikal Tiger dari Triumph telah berkembang, dan kini ia menawarkan 11 model yang berbeza: Tiger Sport 660, Tiger Sport 850, siri Tiger 900 (GT, GT Pro, Rally, dan Rally Pro), dan siri Tiger 1200 (GT, GT Pro, GT Explorer, Rally Pro, dan Rally Explorer).

Tiger 1200 GT Pro menghasilkan 130.2 hp pada 9,100 rpm dan tork 110.90 nm pada 7,000 rpm ke roda belakang melalui sistem shaft. - NSTP/Genes Gulitah
Tiger 1200 GT Pro menghasilkan 130.2 hp pada 9,100 rpm dan tork 110.90 nm pada 7,000 rpm ke roda belakang melalui sistem shaft. - NSTP/Genes Gulitah

Enjin lebih berkuasa, lebih ringan

Terbaharu Triumph mengemaskini besar-besaran kepada motosikal Tiger paling premium untuk model 2023, bermula dengan enjin. Enjin Triple 1,215cc yang digunakan pada model Tiger Explorer generasi sebelumnya telah digantikan dengan enjin Triple 1,160cc dari model Speed Triple 1200 RS 2022.

Walaupun penurunan 55cc dalam isipadu, Tiger ini mendapat lebih kuasa. Dalam ujian di dyno Jett Tuning, Tiger 1200 GT Pro baharu menghasilkan 130.2 hp pada 9,100 rpm dan tork 110.90 nm pada 7,000 rpm ke roda belakang melalui sistem shaft - peningkatan sebanyak 12.4 hp dan 10 nm berbanding dengan Tiger Explorer terdahulu.

Ciri enjin juga jelas berbeza dengan penggunaan enjin Triple dengan crankshaft "T-Plane". Bukan sahaja Tiger 1200 lebih bertenaga daripada model terdahulunya, tetapi ia juga jauh lebih ringan.

Rangka utama keluli tiub dengan bahagian bawah aluminium menurunkan berat 5.4 kilogram (kg), dan ia disambungkan dengan subrangka aluminium yang ringan dan dipasang dengan braket peg penumpang yang boleh ditanggalkan.

Lengan ayun belakang konvensional "Tri-Link" baru yang ditempa daripada aluminium menjimatkan 1.5 kg berbanding dengan unit sisi tunggal sebelum ini. Secara keseluruhannya, dengan berat 240 kg sedia untuk ditunggang, yang mana 25 kg lebih ringan daripada model terdahulu.

Tiger baru ternyata lebih ringan dan Triumph telah memindahkan kedudukan enjin dan penunggang ke hadapan. - NSTP/Genes Gulitah
Tiger baru ternyata lebih ringan dan Triumph telah memindahkan kedudukan enjin dan penunggang ke hadapan. - NSTP/Genes Gulitah

Penampilan mantap, lebih berkuasa

Berpeluang menunggang uji Triumph Tiger 1200 GT Pro daripada Didi Automotive selaku pengedar rasminya di Malaysia, dari segi penampilan ia tampak mantap dan bersesuaian, tidak terlalu besar. Lampu hadapan LED dan DRL memberikan reka bentuk yang tampak agresif.

Susulan kegunaannya di atas dan luar jalan raya, reka bentuk motosikal pengembaraan ini tentunya agak tinggi dengan tubuh penulis yang setinggi 159 sentimeter (cm). Namun posisi duduknya selesa, dengan mudah memegang handelnya. Tempat duduk mempunyai dua tetapan ketinggian, hanya berbeza 1.7 sentimeter (cm).

Tuas brek dan klac, jangkauan pegangan, peg kaki dan ketinggian skrin penghadang angin semuanya boleh dilaraskan.

Enjin, yang tidak diubah dalam keseluruhan barisan Tiger 1200, adalah enjin yang hebat! Walaupun masih Triple, enjin berkuasa 1160cc dengan 148 kuasa kuda ini terasa benar-benar berbeza daripada yang sebelumnya. Enjin ini berputar lebih cepat dengan menghantar kuasa yang padu.

Enjin T-plane crank ini direka untuk mempunyai lebih banyak karakter dan selesa meskipun pada kelajuan rendah. Yang paling ketara adalah bunyinya, pulas sahaja pendikitnya, enjin Triple 'mengaum' menarik.

Kokpit mesra pengguna dengan suis berlampu dan paparan TFT tujuh inci yang jelas dan terang. - NSTP/Genes Gulitah
Kokpit mesra pengguna dengan suis berlampu dan paparan TFT tujuh inci yang jelas dan terang. - NSTP/Genes Gulitah

Tiger 1200 GT Pro mempunyai lima mod tunggangan, salah satunya boleh ditetapkan oleh pengguna. Mod yang disediakan termasuk Sport, Road, Off-Road, dan Rain.

Setiap mod tunggangan mengubah tindak balas pendikit, ABS, kawalan traksi, dan tindakan suspensi. Kawalan traksi dan ABS dari motosikal 'Continental' ini responsif terhadap pelbagai corak tunggangan.

Penulis kebanyakannya menunggang dalam mod Road, yang mempunyai keseimbangan terbaik antara kuasa dan kelancaran. Mod Sport agak ekstrim tambahan pula pada musim hujan ketika ini. Mod Rain memberikan penyaluran pendikit yang paling lancar tetapi menyediakan banyak kuasa. Mod Off-Road menyahaktif ABS belakang, mengurangkan campur tangan ABS depan, dan mengurangkan kawalan traksi, justeru secara ketara meningkatkan prestasi di luar jalan raya.

Sistem penukar gear pantas atau 'quickshifter' berfungsi dengan lancar. Meskipun penghantaran kuasa menggunakan shaft, rangkaian penghantaran kuasa berfungsi dengan sempurna, menyampaikan kuasa ke roda belakang tanpa rasa tersekat di atas pelbagai keadaan jalan.

Komponen premium

Motosikal pengembaraan yang tinggi dan berat lazimnya tidak berapa sesuai untuk jalan raya curam dan berliku-liku, begitu juga dengan Tiger 1200 sebelum ini. Namun Tiger baru ini ternyata lebih ringan dan Triumph telah memindahkan kedudukan enjin dan penunggang ke hadapan. Gabungan berat yang lebih ringan, kedudukan yang lebih agresif, roda depan 19 inci, dan enjin yang lincah membolehkan anda dengan cepat melupakan bahawa anda sedang menunggang motosikal pengembaraan. Model ini jauh lebih mudah dikendalikan daripada yang sebelumnya.

Tayar Metzler Tourance yang lebih sesuai untuk jalan raya mampu 'melayan' rangka ADV yang besar ini dan enjin 3-inline yang berkuasa, walaupun semasa menunggang dengan pantas di jalan yang mencabar.

Suspensi semi-aktif baru dari Showa menyumbang kepada sifat sporty motosikal ini. Pemampatan secara automatik menyesuaikannya mengikut kemahuan penunggang dan boleh dilaras untuk lebih atau kurang agresif melalui sembilan tahap yang berbeza yang mudah dipilih pada paparan TFT.

Anda tidak perlu risau tentang ketinggian, kerana tetapan pra-pembebanan pegas pada hentakan adalah sebahagian daripada pakej semi-aktif. Keseluruhannya, ini memberikan pengalaman tunggangan yang lancar dan seimbang di atas pelbagai keadaan jalan.

Enjin Triple 1,215cc yang digunakan pada model Tiger Explorer generasi sebelumnya telah digantikan dengan enjin Triple 1,160cc dari model Speed Triple 1200 RS 2022. - NSTP/Genes Gulitah
Enjin Triple 1,215cc yang digunakan pada model Tiger Explorer generasi sebelumnya telah digantikan dengan enjin Triple 1,160cc dari model Speed Triple 1200 RS 2022. - NSTP/Genes Gulitah

Penghantaran kuasa menggunakan shaft, rangkaian penghantaran kuasa berfungsi dengan sempurna, menyampaikan kuasa ke roda belakang tanpa rasa tersekat di atas pelbagai keadaan jalan. - NSTP/Genes Gulitah
Penghantaran kuasa menggunakan shaft, rangkaian penghantaran kuasa berfungsi dengan sempurna, menyampaikan kuasa ke roda belakang tanpa rasa tersekat di atas pelbagai keadaan jalan. - NSTP/Genes Gulitah

Memasuki dan keluar dari selekoh berliku adalah sesuatu yang dapat diramalkan dan tepat, walaupun pengereman hadapan yang kuat menyebabkan hentakan di bahagian hadapan yang tidak diingini. Ini menggalakkan penggunaan brek belakang lebih kerap untuk mengekalkan keseimbangan rangka melalui selekoh.

Berbicara tentang brek, kaliper Brembo Stylema M4.30 dan cakera 320mm membolehkan motosikal Tiger 1200 GT Pro yang berat 240 kg ini berhenti dengan cepat dan lancar, memberi keyakinan dalam tunggangan. Sistem ABS berfungsi dengan tepat tanpa banyak gegaran.

Kokpit Triumph Tiger 1200 GT Pro mesra pengguna dengan suis berlampu dan paparan TFT tujuh inci yang jelas dan terang. Joystick yang direka dengan baik, serta butang Mode dan Home, memudahkan penggunaan paparan. Sambungan telefon pintar, navigasi GPS, dan keserasian dengan GoPro boleh dilakukan melalui Triumph Connectivity.

Triumph Tiger 1200 GT Pro mempunyai senarai ciri-ciri standard yang mengagumkan. Ciri lain yang belum disebutkan adalah seperti handguard, stand tengah, pemanas tempat pegang, kawalan pelayaran (walaupun masih tidak menggunakan radar), dan 'hill-hold'. Semuanya berfungsi sebagaimana yang diharapkan.

Bagi yang berbelanja berhemat, model GT standard mempunyai asas yang mencukupi. Anda akan mendapat enjin yang hebat, suspensi semi-aktif Showa, dan brek Brembo yang berfungsi cemerlang, jadi ia pilihan yang baik pada harga bermula RM113,600.

Berita Harian X