Jumaat, 20 Mei 2022 | 3:22pm
Roslan menunjukkan sebahagian buah durian yang dijual.- Foto NSTP/Noorazura Abdul Rahman
Roslan menunjukkan sebahagian buah durian yang dijual.- Foto NSTP/Noorazura Abdul Rahman

Dahulu kayuh basikal jual buah, kini miliki 10 lori

KUALA MUDA: Dahulu dia mengayuh basikal dari rumah ke rumah bagi menjaja jualannya, namun selepas 40 tahun dia kini memiliki 10 lori pelbagai saiz bagi menjual pelbagai buah-buahan ke seluruh negara.

Bapa kepada enam anak, Roslan Abdul Razak, 52, berkata dia mula berniaga secara kecil-kecilan sejak berusia tujuh tahun kerana minat mendalam dalam bidang itu selain mahu mencari duit poket sendiri.

"Dahulu apabila melihat bapa kupas nangka, saya akan ambil sebahagian buah itu untuk dijual. Malah apa saja buah yang nampak boleh jual, saya bungkus dan letak dalam bakul basikal, saya akan kayuh basikal dan pergi dari rumah ke rumah di kawasan kampung.

"Panas dan berpeluh memang tak dihiraukan, apabila dapat hasil jualan RM1 atau RM2 rasa sudah cukup seronok, malah setiap hari selepas sekolah saya akan berniaga sehingga kini," katanya ketika ditemui di rumahnya di Tikam Batu.

Roslan atau lebih dikenali sebagai Lan Tikam Batu berkata, dia juga sering mengikut datuk dan bapanya yang sama mencari rezeki dengan berniaga, menjual ikan di tepi jalan pada hari cuti sekolah ketika berusia 10 tahun.

Katanya, akhirnya selepas tamat persekolahan menengah, dia terus memulakan perniagaan menjual durian kampung bermodalkan wang simpanan berjumlah RM200 yang dikumpulnya.

"Sejak daripada itu saya mula jual durian di tepi jalan dan pasar malam sekitar Kuala Muda. Bukan mudah menjadi peniaga durian kerana risikonya tinggi akibat buah cepat rosak, tetapi perlahan-lahan saya kembangkan perniagaan sehingga mampu beli 10 lori dan menggaji 20 pekerja.

"Jatuh bangun saya dalam bidang ini tak boleh diungkap dengan kata-kata, saya berniaga bukan memikirkan keuntungan semata-mata, tetapi mahu berkongsi rezeki bersama orang ramai," katanya yang kini menjual durian sepanjang tahun sekitar Kedah, Kuala Lumpur dan Johor.

Roslan berkata, dia memperoleh pelbagai bekalan durian termasuk jenis duri hitam dan Musang King daripada pembekal dari Thailand, Pulau Pinang dan Pahang selain turut menjual isi durian yang dimakan bersama pulut atau cendol.

"Semua durian dijual pada harga bermula RM25 hingga RM39 sekilogram mengikut saiz. Alhamdulillah daripada gerai biasa, saya kini sudah membuka restoran menjual pelbagai produk durian di Tikam Batu.

"Dalam sehari secara purata saya mampu jual sehingga lima tan durian dan pada sambutan Aidilfitri baru-baru ini, kami menjual 30 tan durian dalam tempoh 10 hari berikutan kepulangan ramai warga kota ke kampung," katanya.

Ketika ini, dia berhasrat membuka beberapa lagi cawangan restoran pulut durian di beberapa kawasan termasuk di negeri lain secara berperingkat bagi mengembangkan lagi perniagaannya.

Berita Harian X