Khamis, 7 Mei 2020 | 3:48pm
Kehadiran ikan lumba-lumba di perairan Port Dickson menjadi saat ‘keemasan’ bagi orang ramai yang berpeluang menyaksikan spesies marin itu.
Kehadiran ikan lumba-lumba di perairan Port Dickson menjadi saat ‘keemasan’ bagi orang ramai yang berpeluang menyaksikan spesies marin itu.

Perairan PD jadi tempat permainan ikan lumba-lumba

PORT DICKSON: Kehadiran ikan lumba-lumba di perairan Port Dickson menjadi saat 'keemasan' bagi orang ramai yang berpeluang menyaksikan spesies marin itu.

Malah, rakaman kejadian itu turut tersebar luas di laman sosial Facebook semalam.

Rakaman berdurasi 43 saat itu memaparkan aksi sekumpulan empat ekor ikan lumba-lumba di perairan Tanjung Tuan dan dikongsi menerusi akaun Facebook 'N9 INFO TRAFFIC' serta mendapat ribuan 'like', ratusan 'share' dan pelbagai reaksi dalam kalangan warganet.

Bagaimanapun, fenomena itu adalah biasa bagi golongan nelayan dan Jabatan Perikanan Negeri Sembilan (JPNS).

Pengarah JPNS, Halimi Abu Hanip, berkata ikan lumba-lumba spesies itu memang biasa dijumpai di perairan Malaysia dan adalah spesies mamalia marin yang dilindungi di bawah Akta Perikanan 1985.

"Nelayan kita tidak dibenarkan untuk tangkap ikan itu. Kita berharap semua pihak supaya tidak mengganggu haiwan berkenaan kerana ia adalah haiwan marin yang dilindungi bersama paus, dugong, penyu, yu gergaji, yu sirip putih besar, yu tukul dan pari manta," katanya ketika dihubungi BERNAMA di sini, hari ini.

Halimi berkata, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika ini memberi kesan baik terhadap alam sekitar.

"Ia menunjukkan ketiadaan aktiviti perikanan rekreasi, aktiviti penangkapan ikan yang tidak bertanggungjawab, aktiviti rekreasi air di Port Dickson dan ketiadaan orang ramai membolehkan hidupan marin yang selalunya berkeliaran jauh akan lebih berani menghampiri kawasan pantai," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Nelayan Negeri Sembilan Abu Bakar Dawam, berkata kewujudan ikan lumba-lumba itu sudah menjadi kebiasaan dalam kalangan nelayan ketika berada di laut.

"Bagi nelayan kewujudan ikan lumba-lumba itu sudah biasa kami lihat dan apabila orang awam ternampak buat pertama kali mungkin mereka agak terkejut dan teruja melihat ikan lumba-lumba di permukaan air," katanya.

Beliau yang kali terakhir melihat ikan lumba-lumba di laluan kapal kargo di perairan Tanjung Tuan pada Disember tahun lalu, berkata ikan-ikan lumba suka mengekori kapal sebab suka bermain alun di depan kapal.

"Ikan lumba-lumba suka bermain dan kadang-kadang ikut bot kita dan terus berada di depan bot.

"Saya berasa seronok melihat gelagat ikan lumba-lumba itu dan sedikit sebanyak mengurangkan kepenatan kami mencari rezeki di laut," katanya. – BERNAMA

Berita Harian X