Ahad, 8 Disember 2019 | 7:42am
Taman Negara Gunung Mulu. - Arkib NSTP
Taman Negara Gunung Mulu. - Arkib NSTP

Sarawak tingkatkan infrastruktur Taman Negara

KUCHING: Sarawak akan meningkatkan infrastruktur taman negara yang sering dikunjungi pelancong dan menswastakan pengurusannya.

Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, berkata ia adalah pendekatan baharu untuk membangunkan industri pelancongan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12) bermula dari 2021 hingga 2025.

“Taman-taman negara yang sering dikunjungi pelawat kami seperti Taman Negara Bako, Taman Negara Semenggoh, Taman Negara Mulu dan Taman Negara Niah.

“Ini adalah taman negara yang akan kami tingkatkan (infrastruktur),” katanya ketika merasmikan Anugerah Pelancongan Hornbill Sarawak Ke-8 2017/2018 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK), di sini, malam tadi.

Abang Johari berkata, semua taman negara akan diuruskan oleh Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) dengan sektor swasta.

Sementara itu, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan negeri, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, berkata sempena kempen Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2020, Sarawak menyasarkan lima juta ketibaan pelancong.

“Bagi mencapai matlamat ini, kita perlu menggandakan lagi usaha dan menggalakkan kempen melawat Sarawak ‘Sarawak, More To Discover’ selain memanfaatkan kempen TMM 2020,” katanya.

Sehingga Oktober tahun ini, Sarawak menerima ketibaan 34,100 pelancong kesihatan dan ia menjana resit pelancongan berjumlah RM47.6 juta. - BERNAMA

Berita Harian X