Ahad, 24 November 2019 | 12:53pm
MENTERI Muda Hal Ehwal Islam dan Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU), Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi.
MENTERI Muda Hal Ehwal Islam dan Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU), Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi.

Sarawak perketat syarat kahwin bawah umur

KUCHING: Kebenaran perkahwinan bagi pasangan bawah umur membabitkan masyarakat Islam di negeri ini tidak boleh dilaksanakan sewenang-wenangnya tanpa mengambil kira aspek emosi, fizikal dan kesediaan untuk berumah tangga.

Keseluruhannya, jumlah pasangan Islam bawah umur yang dibenarkan berkahwin di negeri ini menunjukkan penurunan iaitu 114 individu pada tahun lalu berbanding 127 individu pada 2017.

Menteri Muda Hal Ehwal Islam dan Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU), Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi, berkata Jabatan Kehakiman Syariah Sarawak sudah menerima pakai prosedur operasi standard (SOP) Permohonan Perkahwinan Bawah Umur dikeluarkan Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM).

“SOP itu menyediakan garis panduan kepada Hakim Syarie membuat penilaian sebelum memberi kebenaran bagi permohonan perkahwinan bawah umur. Ia mengambil kira kemampuan, kesihatan dan pendidikan selaras dengan undang-undang syarak,” katanya kepada BH, di sini hari ini.

Dr Abdul Rahman ketika mengulas lanjut, bagi tempoh 2018 hingga kini, lelaki Islam dibenarkan berkahwin pada usia 17 tahun berjumlah 30 orang; berusia 16 tahun (7 orang) dan berusia 15 tahun (seorang).

“Bagi tempoh yang sama, perempuan Islam yang dibenarkan berkahwin pada usia 16 tahun ialah 60 orang, diikuti 15 tahun (52 orang), 14 tahun (14 orang) dan 13 tahun (seorang). Mengikut Seksyen 7 Ordinan Undang-Undang Keluarga Islam Sarawak, 2001, perkahwinan membabitkan lelaki berumur kurang daripada 18 tahun dan perempuan berumur kurang 16 tahun perlu mendapatkan kebenaran Hakim Syarie,” katanya.

Khamis lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa mendedahkan tujuh negeri termasuk Sarawak belum bersetuju meminda enakmen berkaitan penetapan had umur minimum perkahwinan kepada 18 tahun.

Sementara itu, Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak, Datuk Seri Fatimah Abdullah, berkata kerajaan negeri secara konsisten melakukan hubungan dan kerjasama dengan pihak berkepentingan bagi menyokong had perkahwinan 18 tahun dapat dilaksanakan merangkumi semua lapisan kaum dan agama.

“Jadi, adalah tidak tepat mendakwa Sarawak tidak menyokong pelaksanaan had umur perkahwinan. Usaha ke arah itu memerlukan masa,” katanya.

Berita Harian X