Selasa, 25 Jun 2019 | 5:52pm
MENTERI Besar, Amirudin Shari ketika ditemui pada Majlis Penyerahan LRA Labohan Dagang, Banting, hari ini. - Foto BERNAMA
MENTERI Besar, Amirudin Shari ketika ditemui pada Majlis Penyerahan LRA Labohan Dagang, Banting, hari ini. - Foto BERNAMA

LRA Labohan Dagang atasi masalah bekalan air di Kuala Langat

BANTING: Loji Rawatan Air (LRA) Labohan Dagang, di sini yang beroperasi sepenuhnya menjadi bukti kesungguhan kerajaan Selangor dalam memastikan rakyat memperoleh bekalan air berkualiti.

Menteri Besar, Amirudin Shari, berkata pembangunan LRA Labohan Dagang itu secara tidak langsung dapat mengatasi masalah bekalan air di kawasan Kuala Langat dan Klang.

“Dengan siapnya LRA Loji Labohan Dagang (Fasa 1) ini, daerah Kuala Langat khususnya akan mendapat bekalan air sendiri.

“Sebelum ini, Kuala Langat ialah kawasan yang berada di hujung sistem bekalan air dan tidak ada satu loji khas untuk menampung permintaan air di daerah terbabit. Kuala Langat termasuk kawasan Klang iaitu kawasan terakhir dalam sistem agihan air dari Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 dan 3.

“Atas sebab itu, sekiranya ada gangguan bekalan air, Kuala Langat akan menjadi kawasan yang terakhir pulih,” katanya ketika berucap pada Majlis Penyerahan LRA Labohan Dagang, Banting, di sini hari ini.

Beliau berkata, bekalan air daripada Sungai Selangor untuk Fasa 1 dan 3 kini boleh ditumpukan kepada kawasan Lembah Klang.

“Loji ini juga secara berfasa akan mengambil alih bekalan air dari LRA Sungai Semenyih ke kawasan Beranang, sebahagian kawasan Hulu Langat dan pembangunan baharu di sepanjang Lebuh Raya Kajang-Seremban (LEKAS).

“Dengan kaedah ini, LRA Semenyih boleh membantu pembekalan ke kawasan Subang Jaya, manakala bekalan air dari Loji Labu boleh ditumpukan sepenuhnya untuk menampung permintaan pengguna yang semakin pesat di KLIA,” katanya.

Amirudin berkata, LRA Labohan Dagang menggunakan konsep pembangunan air di hiliran untuk dijadikan sumber air.

“Pembangunan takungan air larian di hiliran sungai itu boleh memberi kesan kepada rakyat dalam mengamalkan sikap tidak membazir kepada sumber air sedia ada dan pada masa yang sama memupuk semangat cintakan alam sekitar serta menjaga kebersihan sungai.

“Konsep pembangunan air di hiliran yang dibangunkan oleh kerajaan negeri ini melalui pembangunan Hybrid off River Augmentation System (HORAS) dan Semenyih 2 itu sudah mula menjadi ikutan di negeri lain dalam mengatasi masalah sumber air,” katanya.

LRA Labohan Dagang yang direka bentuk dan dimulakan pembinaannya pada Julai 2017 itu kini dapat mengeluarkan air bersih sebanyak 200 juta liter sehari (JLH).

Kolam takungan utama yang berkeluasan 110 hektar itu berupaya menyediakan bekalan air mentah kepada loji air sehingga 75 hari dan mengelakkan henti tugas di loji air sekiranya berlaku kemarau panjang atau pencemaran di Sungai Langat.

Berita Harian X