Sabtu, 3 March 2018 | 6:22pm
NAJIB dan Rosmah pada majlis penutup Ekspo Muafakat Kedah di perkarangan Stadium Darul Aman hari ini. Turut hadir Ahmad Bashah. - Foto BERNAMA
NAJIB dan Rosmah pada majlis penutup Ekspo Muafakat Kedah di perkarangan Stadium Darul Aman hari ini. Turut hadir Ahmad Bashah. - Foto BERNAMA

Ekspo Muafakat Kedah jadi program dwitahunan

ALOR SETAR: Ekspo Muafakat Kedah akan diadakan secara dwitahunan jika Barisan Nasional (BN) terus diberikan mandat mentadbir kerajaan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) akan datang.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah, berkata ekspo itu perlu diteruskan susulan kejayaannya menarik kunjungan lebih 500,000 pelawat, sekali gus melepasi sasaran ditetapkan.

Mengulas lanjut beliau berkata, di bawah pentadbiran BN, edisi kedua ekspo itu dijadual akan diadakan pada Februari 2020, dengan suntikan nilai tambah membabitkan penyertaan lebih banyak agensi dari dalam dan luar negara.

"Atas pencapaian dan kejayaan ini, sukalah saya mengumumkan bahawa Ekspo Muafakat Kedah akan diadakan dua tahun sekali dengan syarat kerajaan sedia ada iaitu BN diberi mandat baharu yang lebih kukuh supaya lebih banyak usaha meneruskan kejayaan dapat dizahirkan.

"Justeru, jika mandat kukuh kita perolehi, maka Ekspo Muafakat Kedah di era 2020 akan ditambah nilai dengan dua pakej kluster iringan.

"Ia akan membabitkan penyertaan semua kementerian yang ada, selain pembabitan negara jiran," katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Penutup EMK 2018 di Stadium Darul Aman, di sini.

Majlis penutup ekspo yang berlangsung selama lapan hari itu disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Yang turut hadir, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Ekspo Muafakat Kedah 2018, yang berlangsung sejak 24 Februari lalu, dengan menampilkan 20 kluster dan 199 agensi kerajaan serta swasta, melabuhkan tirainya hari ini

Pada masa sama, Ahmad Bashah berkata, paparan kluster dalam ekspo itu berjaya menjadi satu testimoni yang membuktikan banyak peluang boleh diterokai rakyat Kedah.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga akan mewujudkan mekanisme segera dengan setiap daerah diberi peruntukan khas bagi kerja penyelidikan dan pembangunan (R&D) supaya fungsi mereka selaku petunjang dan teras utama pembangunan serta kemajuan negeri dapat dijayakan.

Berita Harian X