Jumaat, 1 September 2023 | 8:52am
PAS jadi angkuh kerana kini penentu kemenangan kepada BERSATU. - Foto hiasan
PAS jadi angkuh kerana kini penentu kemenangan kepada BERSATU. - Foto hiasan

PAS 'Ugly KingMaker' - Mohd Puad

KUALA LUMPUR: Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi secara sinis bersetuju PAS ialah 'kingmaker', namun parti itu lebih sesuai dilabelkan sebagai 'Ugly KingMaker' (dalang permainan politik).

Mohd Puad menyatakan perkara itu susulan kenyataan dibuat Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, bahawa Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi perlu membabitkan PAS sebagai 'kingmaker' bagi menyambung hayat politik beliau.

Mohd Puad yang juga Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor turut membidas tindakan PAS yang disifatkan angkuh kerana parti itu 'kingmaker' kepada Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin dan BERSATU.

"Menurut Sanusi, hayat politik Zahid boleh panjang jika bekerjasama dengan PAS. Menurutnya lagi PAS 'kingmaker'. Betul, PAS adalah kingmaker. Tetapi 'Ugly KingMaker'.

"PAS boleh tukar fatwa untuk menghalalkan tindakan politiknya. PAS tinggalkan siapa sahaja yang dia mahu. PAS akan menghukum dan melabel sesiapa sahaja sebagai anti-Islam untuk menjadi 'kingmaker'.

"PAS jadi angkuh kerana kini dia 'kingmaker' kepada Muhyiddin dan BERSATU," katanya melalui kenyataan yang dimuat naik di media sosial.

Sebelum ini, Muhammad Sanusi yang juga Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, dilaporkan berkata, semua gerakan politik di negara ini harus membabitkan PAS sebagai 'kingmaker' untuk perpaduan ummah.

Muhammad Sanusi berkata, UMNO juga tidak boleh mengetepikan peranan PAS dalam banyak isu perpaduan politik sebelum ini yang ternyata menjadi sejarah dalam Muafakat Nasional (MN).

Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi
Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi

Berita Harian X