Sabtu, 15 April 2023 | 7:15pm
Anthony Loke (tengah) bergambar bersama barisan pimpinan DAP pada Pemukiman Persediaan Pilihan Raya Negeri DAP Negeri Sembilan di Seremban. - Foto NSTP/AZRUL EDHAM
Anthony Loke (tengah) bergambar bersama barisan pimpinan DAP pada Pemukiman Persediaan Pilihan Raya Negeri DAP Negeri Sembilan di Seremban. - Foto NSTP/AZRUL EDHAM

PRN: Pembahagian kerusi ikut prinsip

SEREMBAN: Pembahagian kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di antara Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN), bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam buah negeri perlu diputuskan berdasarkan prinsip yang dipersetujui menerusi Sekretariat Kerajaan Perpaduan.

Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook, berkata antara prinsip dan parameter yang dipersetujui berkenaan kerusi yang dimenangi oleh parti tertentu akan terus ditandingi parti itu dalam PRN akan datang.

"Apabila kita memasuki apa-apa rundingan kerusi sudah tentu ada parameter, ada prinsip yang mesti dipersetujui iaitu kerusi penyandang akan terus disandang parti yang menang. Contohnya kalau kerusi itu dimenangi BN, takkan kita nak minta. Sudah tentu akan menimbulkan masalah.

"Untuk kerusi yang tidak dimenangi sama ada PH atau BN, kita berunding. Umpama di Kedah, Terengganu dan Kelantan, sudah tentu kena berunding antara PH dan BN. Itu dipersetujui," katanya selepas merasmikan Pemukiman Persediaan PRN DAP Negeri Sembilan, di sini, hari ini.

Loke, yang juga Pengerusi DAP Negeri Sembilan, berkata demikian kepada pemberita mengulas mengenai hasrat BN Negeri Sembilan yang meminta tambahan dua kerusi daripada PH dalam PRN bertujuan mendapatkan keseimbangan dalam setiap DUN.

Loke turut berkata, soal pembahagian kerusi antara PH dan BN di enam negeri bagi menghadapi PRN juga tidak perlu dipolemik dan segala hasrat atau pandangan mana-mana pihak perlu dirujuk kepada pucuk pimpinan Kerajaan Perpaduan.

"Kita hormati pandangan, semua orang boleh bagi pandangan masing-masing. Setiap parti ada hasrat dia tetapi akhirnya saya katakan keputusan mesti berdasarkan kepada prinsip secara bersama," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata tidak timbul soal berkecil hati dalam politik dan semua pihak perlu berlapang dada untuk sebarang keputusan yang akan diputuskan pimpinan pusat.

"Pucuk pimpinan parti masing-masing akan memahami keadaan ini, kita bercakap atas beberapa prinsip dan parameter. Jadi, kalau tak langgar beberapa prinsip itu, tidak menjadi masalah dan tidak timbul soal kecil hati," katanya.

Sementara itu, ketika berucap pada program itu, Loke, yang juga Ahli Parlimen Seremban, berkata gabungan PH dan BN perlu mencapai kesepakatan dan persefahaman untuk mengelak berlakunya pertindihan kerusi dalam PRN selain perlu ada kerjasama di antara satu sama lain dalam PRN nanti. - BERNAMA

Berita Harian X