Selasa, 16 Oktober 2018 | 3:58pm
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail ketika sidang media di Bangunan Parlimen. - Foto Sairien Nafis
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail ketika sidang media di Bangunan Parlimen. - Foto Sairien Nafis

JPP akan siasat Rafizi - Presiden PKR

KUALA LUMPUR - Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) PKR akan menjalankan siasatan terhadap kenyataan calon Timbalan Presiden, Rafizi Ramli berhubung dakwaan pemilihan parti itu ‘diselubungi’ dengan politik wang.

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, berkata beliau mengakui tidak mengetahui perkara itu yang baru diketahui setelah ditanya media hari ini.

“Awak (wartawan) dah tanya, sekarang baru saya tahu.

“Kita akan siasat (dakwaan Rafizi), JPP yang akan siasat (dakwaan itu),” katanya pada sidang media di lobi Parlimen pada majlis penyerahan sumbangan bernilaiRM315,000 bagi membantu penduduk yang terjejas akibat tsunami dan gempa bumi Palu dekat Sulawesi, Indonesia.

Hadir menyerahkan replika cek adalah Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian dan wakil Majlis Agama Islam Johor (MAIJ).

Semalam, Rafizi mendakwa politik wang berlaku secara berleluasa di enam negeri yang sudah mengadakan pemilihan.

Bekas Ahli Parlimen Pandan itu yang merujuk pihak bertanggungjawab sebagai ‘sebelah sana’ mendakwa, suasana politik wang itu tidak pernah dilihat dalam PKR sebelum ini.

“Ada perkara yang buat saya tidak tidur lena (selepas melalui pemilihan di enam negeri). Minggu depan (Sabtu ini), saudara-saudara akan bersaing dalam peringkat cabang dalam satu suasana yang tidak pernah kita tengok... dengan wang bertaburan di bawah.

“Anda akan berhadapan saingan peringkat cabang yang ada (pihak) sumbangkan wang (kepada) satu cabang RM100,000, RM200,000 untuk berdepan saudara-saudari.

“Ada tempat di negeri lain yang (pemilih) ditawarkan satu undi RM100. Saya sebut awal-awal supaya anda semua jangan terkejut.

“Sebab itu (ada pihak) buat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). (Ada yang tawarkan) undi akan dapat projek,” katanya.

Rafizi menentang penyandang kerusi Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang juga Menteri Hal Ehwal Ekonomi pada pemilihan parti itu.

Berita Harian X