Isnin, 26 Februari 2018 | 6:32pm

Kemampuan PPBM diragui rakan pakatan

KUALA LUMPUR: Kemampuan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) untuk memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) seolah-olah diragui rakan komponennya dalam pakatan pembangkang berikutan sikap enggan bertolak ansur berhubung pengagihan 56 kerusi DUN di negeri ini.

Penganalisa politik, Dr Kamarul Zaman Yusoff yang juga Pengarah Institut Kajian Politik Malaysia (MAPAN) Universiti Utara Malaysia (UUM), berkata selain perebutan kuasa sesama sendiri, PKR juga memang tidak yakin dengan kemampuan PPBM dan Parti Amanah Negara (PAN) mendapatkan sokongan pengundi Melayu.

"Ini kerana mereka adalah parti baharu yang tiada rekod kejayaan, malah tiada jentera pilihan raya dan ahli akar umbi yang kuat," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Kamarul juga setuju ada perselisihan faham antara PPBM dan PAN untuk mendapatkan kerusi di negeri yang didominasi DAP, khususnya di Pulau Pinang, Selangor, Perak serta Negeri Sembilan.

"Ini kerana kerusi yang boleh diberikan kepada PPBM dan PAN adalah kerusi milik PKR yang menguasai kerusi campuran.

"PKR pula mahu memastikan kedudukannya tidak terjejas ekoran pemberian kerusi ini kepada PPBM dan PAN, jadi mereka mahu DAP memberikan sebahagian kerusinya kepada PKR sebagai balasan (ganti rugi) ke atas pengorbanan PKR ini," katanya.

Kamarul berkata, DAP pula malangnya nekad tidak mahu memberikan kerusi mereka kepada PKR, menyebabkan PKR juga keberatan menyerahkan kerusinya kepada PPBM dan PAN.

"DAP tidak mahu serah kerusinya kepada PKR pula sebab tidak mahu kedudukannya terjejas, apa lagi sebab DAP menang di kebanyakan kerusi itu," katanya.

Beliau berkata, PPBM hanya alat untuk menarik undi Melayu saja melalui penonjolan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri.

"Bagaimanapun, PPBM sendiri tidak dirancang untuk benar-benar mengetuai Pakatan Harapan, sebab itu mereka tidak diberi kerusi yang banyak khususnya di peringkat DUN.

"Yang patut disalahkan ialah Dr Mahathir sebab membiarkan diri dipergunakan dan tidak berani berkeras bagi mempertahankan kepentingan dan hasrat ahli serta pemimpin bawahan," katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar, berkata pembahagian kerusi masih dalam perbincangan dan akan selesai dalam masa kira-kira dua minggu.

"Memang ada kerusi diperuntukkan untuk PPBM, namun jumlahnya tidak boleh didedahkan sekarang," katanya.

Sebelum ini, Ketua Penerangan PPBM Selangor, Sallehuddin Amiruddin, kecewa dengan sikap tamak PKR dan DAP yang enggan berunding untuk melepaskan kerusi disandang mereka, namun pada masa sama mahu bertanding di 12 kerusi milik Barisan Nasional (BN) pada PRU-14 nanti.

Berita Harian X