Jumaat, 10 Oktober 2014 | 10:02pm

Bajet 2015: Keseimbangan antara ekonomi keperluan rakyat dan ekonomi modal

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak merangkap Menteri Kewangan membentangkan Bajet 2015 di Dewan Rakyat di bangunan Parlimen, Kuala Lumpur, hari ini. - Foto Effendy Rashid
PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak merangkap Menteri Kewangan membentangkan Bajet 2015 di Dewan Rakyat di bangunan Parlimen, Kuala Lumpur, hari ini. - Foto Effendy Rashid

KUALA LUMPUR: Bajet 2015 adalah keseimbangan yang baik antara ekonomi keperluan rakyat dan ekonomi modal yang mencerminkan komitmen kerajaan kepada pertumbuhan ekonomi dan memastikan kesejahteraan rakyat.

Kedua-duanya penting kerana tanpa ekonomi modal, faedah tidak boleh disalurkan kepada rakyat, terutamanya dalam meringankan beban kewangan mereka.

Ini bukan tugas mudah sebagaimana yang dihadapi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dalam menyediakan perancangan kewangan 2015 bernilai RM273.9 bilion dengan cabaran yang membimbangkan - mencapai keseimbangan dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai.

Langkah untuk mengecualikan pelbagai barang daripada Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) seperti petrol RON95, diesel, LPG dan 2,900 jenama ubat serta menurunkan cukai pendapatan individu akan mengurangkan beban rakyat.

Dan Najib menunaikan janji beliau apabila beliau berkata sebahagian daripada RM5.6 bilion hasil daripada CBP pada 2015 akan disalurkan kembali di bawah program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M). Kira-kira 7.0 juta orang dijangka mendapat manfaat daripadanya.

Najib yang juga Menteri Kewangan juga menangani kebimbangan tentang peningkatan kos sara hidup dengan menyediakan insentif untuk menggalakkan pemilikan rumah manakala cukai pendapatan individu yang lebih rendah akan bermakna 300,000 individu tidak lagi akan membayar cukai pendapatan.

Ini penting dalam mengurangkan beban kewangan dalam kalangan orang-orang yang mungkin jika tidak, terjejas oleh bayaran CBP dan rasionalisasi subsidi bahan api.

Perlu diberi perhatian dalam ucapannya ialah keutamaan kerajaan dalam meneruskan usaha menjaga kebajikan kumpulan yang paling terdedah dengan menaikkan bayaran BR1M sehingga maksimum RM950.

Juga penting ialah 2,900 jenama perubatan dikecualikan daripada CBP, digunakan untuk merawat 30 jenis penyakit termasuk kegagalan jantung, kencing manis dan kanser.

Satu lagi langkah penting untuk mengurangkan beban mereka ialah penggunaan elektrik yang tidak akan dikenakan CBP akan dinaikkan dari 200 unit pertama kepada 300 unit.

Produk lain yang dikecualikan di bawah CBP termasuk roti, kopi, teh dan koko tepung, mi, bahan bacaan untuk kanak-kanak, buku teks dan buku rujukan, kamus, buku agama dan akhbar.

Najib menyediakan bantuan kepada pekebun kecil yang memerlukan dalam industri minyak sawit mentah dan getah asli yang terjejas oleh kejatuhan harga komoditi global.

Dalam memberikan keseimbangan dalam membantu semua kaum dan juga wanita serta veteran tentera, Perdana Menteri mengumumkan skim bantuan kewangan khas, langkah penting untuk meningkatkan usahawan kecil-kecilan.

Bertentangan dengan apa yang mungkin didakwa pengkritik dan pembangkang, Bajet 2015 jauh daripada menjadi populis dan tidak retorik, seperti yang dibuktikan oleh cadangan yang memberikan kepercayaan kepada kepentingan ekonomi dan kewangan.

Najib juga menghuraikan tentang tanggungjawab pentadbirannya dan generasi semasa terhadap generasi akan datang dalam mengukuhkan defisit fiskal untuk mencapai bajet berimbang pada 2020.

"Kita tidak mahu Malaysia mewarisi kewangan Kerajaan Persekutuan yang dibebani dengan hutang," kata beliau semasa berucap lebih dua jam itu.

Ada pengkritik yang bertanya mengapa Malaysia menurunkan subsidi minyak apabila ini tidak berlaku kira-kira 12 tahun yang lalu dan banyak lagi memandangkan negara adalah pengeluar minyak utama.

Menurut sumber itu, jumlah subsidi tahunan sahaja RM2 bilion pada 2002 tetapi bertambah kepada RM2 bilion sebulan tahun ini.

Malaysia hanya pengeluar minyak bersih dengan eksport 100,000 tong sehari, oleh itu, dakwaan negara adalah pengeluar minyak utama tidak betul.

Bajet ini juga pro-perniagaan dengan cukai korporat diturunkan sebagaimana dijanjikan dan faedah diberikan untuk meningkatkan aktiviti pembuatan untuk mengunakan automasi dan lebih banyak dana untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Langkah-langkah untuk mengukuhkan Pasaran Kewangan Islam ini akan meningkatkan kedudukan Malaysia sebagai pasaran sukuk terbesar di dunia manakala langkah-langkah untuk meningkatkan perkapalan domestik perkapalan dan faedah untuk menaik taraf kawasan perindustrian di kawasan kurang maju petanda baik bagi pengagihan geografi yang lebih besar dalam pembangunan ekonomi.

Ada berita baik juga untuk sektor pembinaan apabila tujuh projek infrastruktur diumumkan yang terdiri daripada lebuh raya, landasan kereta api serta lanjutan laluan transit aliran ringan dan MRT.

Perlu diambil perhatian bahawa projek berkenaan akan terus mencetuskan pelaburan saham dan kepentingan dalam syarikat-syarikat berkaitan pembinaan sejak tahun 2009 apabila Program Transformasi Ekonomi (ETP) telah diilhamkan.

Akibatnya, FBL KLCI meningkat 114 peratus daripada 884.45 mata pada Januari 2009 kepada 1.892 mata pada Julai 2014, pencapaian ketara daripada pengurusan ekonomi pragmatik kerajaan yang pengkritik mudah memilih untuk mengabaikan walaupun mereka mungkin menjadi peserta pasaran saham yang aktif.

Melakukan apa yang betul dan apa yang tidak popular adalah penawar penting - jika tidak akaun semasa Malaysia boleh mengalami defisit dan itu boleh menjadi bencana ekonomi yang besar kerana akan menjejaskan penarafan global negara.

Ini akan seterusnya menekankan pelaburan, menjejaskan pewujudan pekerjaan dan memberi kesan negatif kepada ekonomi, menyukarkan usaha Malaysia untuk menjadi sebuah negara perindustrian dan ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Sesungguhnya, Bajet 2015 jelas menunjukkan Najib mendengar rasa tidak puas hati rakyat melalui blog, surat, mesyuarat, temu bual, dialog dan merumuskan satu pelan kewangan yang baik untuk rakyat dan ekonomi.

- BERNAMA

Berita Harian X