Khamis, 18 Februari 2021 | 4:48pm
Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berucap ketika pelancaran DidikTV KPM semalam
Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berucap ketika pelancaran DidikTV KPM semalam

DidikTV KPM perkasa budaya ilmu

KUALA LUMPUR: Selepas hampir setahun penularan pandemik COVID-19 merencatkan sistem pendidikan negara, pengenalan platform mencerminkan iltizam kerajaan dalam meneruskan usaha memperkasakan ilmu.

Kaedah belajar seeara menonton televisyen yang lebih selesa berhanding melihat paparan skrin telefon, dengan sendirinya menjadikan DidikTV KPM sebagai pelengkap proses Pembelajaran dan Pengajaran di Rumah (PdPR) yang kerap berdepan isu peranti dan capaian internet. 

Sejajar usaha menerapkan nilai murni dalam diri dan mewujudkan masyarakat berpengetahuan, Kementerian Pendidikan memastikan pengisian jadual diimbangi dengan program bercorak didik hibur serta kandungan hasil kreativiti murid.

Ketika melancarkan DidikTV KPM yang kini disiarkan sepenuh masa menerusi saluran ntv7 bermula semalam, Tan Sri Muhyiddin Yassin optimis inisiatif itu berupaya membantu pelaksanaan PdPR secara lebih menyeluruh.

Perdana Menteri berkata, saluran yang dipancarkan di seluruh negara bermula semalam itu diharap mampu menyediakan pembelajaran berkualiti, khususnya bagi murid yang tidak mempunyai capaian kepada pendidikan secara dalam talian.

Selain itu, katanya, ibu bapa yang ketika ini perlu menggalas sehahagian tanggunmawah sebagai guru memandangkan sekolah ditutup berikutan pandemik COVID-19, boleh meluangkan masa untuk menonton DidikTV KPM bersama anak-anak mereka.

"Segala usaha ini memerlukan sokongan padu dan kerjasama erat daripada semua pemegang taruh, khususnya murid, guru dan juga ibu bapa.

"Marilah kita bersatu hati melaksanakan tanggungjawab dalam menjayakan agenda besar pendidikan negara ke arah yang lebih cemerlang demi masa depan generasi pewaris negara.

"Besar harapan saya supaya saluran DidikTV KPM akan menjadi platform untuk memperkasakan lagi budaya ilmu, menerapkan nilai murni dan mewujudkan masyarakat berinformasi," katanya pada ucap tama pelancaran DidikTV KPM yang disiarkan secara langsung, semalam.

Mengimbau usaha terdahulu, Muhyiddin berkata, siaran televisyen pendidikan yang disiarkan secara terestrial sekitar 1972 melalui pelbagai dalam aspek kandungan siaran dan kaedah penyampaian.

Pada 1 Mac 2008, katanya, televisyen pendidikan secara terestrial ditukar kepada format dalam talian melalui portal EduwebTV dan seterusnya ditamatkan pada 1 Januari 2009.

"Namun demikian, KPM mengambil inisiatif menghidupkan kembali slot program televisyen pendidikan secara terestrial pada awal tahun lalu, iaitu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dilaksanakan pada 18 Mac 2020.

"Ini sebagai usaha untuk mem- bolehkan murid mendapat akses kepada bahan melalui televisyen.

"Baru-baru ini saya berkesempatan menonton slot 'Road to Success SPM 2020' bagi subiek Matematik Kertas 1 oleh Cikgu Arzman Saad.

"Antara yang menarik perhatian sava ialah cara penyarnpaian guru yang begitu kreatif Serta mudah diterima dan difahami oleh murid, malah difahamkan bahawa hanya guru berpengalaman dalam bidang masing-masing ditampilkan supaya kualiti pengajaran ialah pada tahap yang terbaik.

"Tahniah kepada guru-guru yang begitu komited mendidik anak murid dalam apa juga keadaan. Program sebegini adalah sangat baik bagi membantu calon peperiksaan Sijil Pelaiaran Malaysia (SPM) yang akan mula menduduki peperiksaan pada minggu depan," katanya.

Sehubungan itu, Muhyiddin kata. DidikTV KPM akan menyiarkan program yang berteraskan kurikulum dan kokurikulum KPM.

Selain itu, katanya, saluran khas yang akan bersiaran dari jarn 7 pagi hingga 12 tengah malam setiap hari itu akan menyiarkan berita mengenai dunia pendidikan daripada peringkat pra-sekolah hingga Tingkatan Enam, program bercorak didik hibur serta kandungan hasil kreativiti murid.

"Malah, kandungan pembelajaran sepanjang hayat yang memberi fokus kepada nilai-nilai murni dan pembangunan karakter murid akan turut disiarkan," katanya.

Berita Harian X