Khamis, 23 Mei 2024 | 2:50pm
Komitmen kerajaan untuk melaksanakan penyasaran subsidi bahan api diesel disifatkan menepati keperluan rakyat dan ia langkah lebih adil dalam mengagihkan bantuan kepada golongan yang layak. - Foto hiasan NSTP
Komitmen kerajaan untuk melaksanakan penyasaran subsidi bahan api diesel disifatkan menepati keperluan rakyat dan ia langkah lebih adil dalam mengagihkan bantuan kepada golongan yang layak. - Foto hiasan NSTP

Subsidi bersasar langkah lebih adil, tepati keperluan rakyat

KUALA LUMPUR: Komitmen kerajaan untuk melaksanakan penyasaran subsidi bahan api diesel disifatkan menepati keperluan rakyat dan ia langkah lebih adil dalam mengagihkan bantuan kepada golongan yang layak.

Biarpun langkah kerajaan itu dilihat tidak popular namun secara umumnya, masyarakat memuji usaha itu kerana pemberian subsidi secara bersasar dan telus dapat mengurangkan masalah ketirisan dan pengeksploitasian bantuan yang merugikan negara.

Rakyat turut menyokong keberanian kerajaan dalam membuat perubahan itu, selain mahukan pelaksanaan subsidi bersasar berkenaan dilakukan dengan sistematik, supaya golongan yang layak dapat menikmati kemudahan itu secara menyeluruh.

Di Negeri Sembilan, penjawat awam Fadzylah Ismail, 39, berkata penyasaran subsidi diesel menunjukkan kerajaan mula mengamalkan cara pengurusan yang lebih bersistematik dan adil seterusnya memastikan manfaat dapat dinikmati rakyat.

Katanya, penyasaran subsidi itu memberikan penjimatan kepada kerajaan dan hasilnya boleh digunakan untuk menyediakan lebih banyak kemudahan, pembangunan infrastruktur serta manfaat lain untuk rakyat terutama dalam situasi ekonomi global tidak menentu.

"Langkah ini amat bermanfaat kepada golongan kurang mampu... jika subsidi bersasar ini berjaya dilaksanakan, saya yakin penjimatan tersebut sudah tentu dapat membantu rakyat dalam isu lain seperti menambah nilai Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan menampung kembali subsidi ayam," katanya.

Orang ramai puji komitmen kerajaan untuk melaksanakan penyasaran subsidi bahan api diesel disifatkan menepati keperluan rakyat dan ia langkah lebih adil dalam mengagihkan bantuan kepada golongan yang layak. - Foto hiasan NSTP
Orang ramai puji komitmen kerajaan untuk melaksanakan penyasaran subsidi bahan api diesel disifatkan menepati keperluan rakyat dan ia langkah lebih adil dalam mengagihkan bantuan kepada golongan yang layak. - Foto hiasan NSTP

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerusi Perutusan Negara yang disiarkan secara langsung di semua saluran media tempatan dua hari lepas, memaklumkan kerajaan akan melaksanakan subsidi diesel bersasar di Semenanjung yang melibatkan pengguna komersial B40 dan M40.

Anwar menegaskan subsidi bersasar itu tidak akan dinikmati golongan T20 serta 3.8 juta warga asing, sekali gus memberi penjimatan secara kasar kira-kira RM4 bilion setahun kepada kerajaan seterusnya boleh digunakan bagi menambah peruntukan STR dan Sumbangan Asas Rahmah (SARA).

Di Pahang, pekerja swasta Fadil Nor Mazlan, 35, berkata langkah kerajaan itu amat tepat dalam memastikan matlamat sebenar pemberian subsidi tercapai, malah usaha itu perlu dilaksanakan segera.

"Selama ini Malaysia rugi berjuta-juta ringgit disebabkan penyeludupan diesel selain warga asing, golongan T20 turut sama merasainya nikmat yang sepatutnya menjadi hak gologan sasar. Jadi, betullah tindakan kerajaan (subsidi bersasar) ini.

"Apabila buat subsidi bersasar dan dapat penjimatan, kerajaan boleh tingkatkan bantuan dan pelbagai kemudahan, ...selepas ini tiada lagi rakyat terpinggir.

Selain itu, masyarakat melihat langkah penyasaran subsidi ini memberi kesan jangka panjang yang positif menerusi penjimatan kewangan negara dan hasilnya boleh digunakan untuk kemudahan infrastruktur serta suntikan ekonomi, sekali gus membuka lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat.

Di Terengganu, pekerja pembersihan Mohd Rusydi Razlan Mohd Amin, 39, optimis kesan jangka panjang langkah penyasaran subsidi diesel akan memberikan manfaat kepada golongan kurang mampu dalam mendepani beban kos sara hidup.

Beliau yang juga penerima STR berkata usaha kerajaan itu bakal memberi ruang kelegaan kepada golongan sasar seperti dirinya yang hanya mampu meraih pendapatan kurang RM2,000 sebulan.

"Keadaan kami sekarang ibarat kais pagi, makan pagi, ...kais petang makan petang, ...tapi saya percaya langkah kerajaan ini beri manfaat pada masa hadapan. Mungkin pelbagai bantuan akan dilaksanakan kelak dapat mengubah kehidupan golongan seperti kami," katanya. – BERNAMA

Berita Harian X