Sabtu, 11 Mei 2024 | 1:49pm
Seramai 600 sukarelawan menanam 2,000 anak pokok pelbagai jenis pada Program Biodiversiti Penghutanan Semula AEON Credit di Taman Alam Kinta. - Foto NSTP
Seramai 600 sukarelawan menanam 2,000 anak pokok pelbagai jenis pada Program Biodiversiti Penghutanan Semula AEON Credit di Taman Alam Kinta. - Foto NSTP

Perak tambah penguat kuasa di hutan simpan kekal, awasi pencerobohan

KAMPAR: Kerajaan Perak akan menambah bilangan penguat kuasa di hutan simpan kekal di negeri ini bagi menghalang pencerobohan yang berisiko merosakkan sumber hutan.

Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata langkah itu diambil susulan lapan lelaki yang dikatakan terbabit dalam insiden bom ikan didakwa dan dihukum denda baru-baru ini kerana menceroboh Hutan Simpan Banding di daerah Hulu Perak.

"Kita akan menambah bilangan penguat kuasa kerana kawasan itu tidak berpagar.

"Ada orang masuk pada waktu malam. Ada orang menyalahgunakan hubungan baik dengan Orang Asli untuk masuk.

"Jadi tak dapat nak kawal kecuali kita ada penguat kuasa yang mencukupi untuk memantau. Kita akan tambah (penguat kuasa)," katanya kepada media selepas menyempurnakan Program Biodiversiti Penghutanan Semula AEON Credit di Taman Alam Kinta, di sini, hari ini.

Khamis lalu, lapan lelaki didenda RM7,000 setiap seorang oleh Mahkamah Sesyen Kuala Kangsar, di sini, hari ini selepas mengaku memasuki hutan simpan kekal tanpa permit, dua bulan lalu.

Tertuduh, Mohamad Shukri Abd Latif, 48, Jamil Chew Abdullah, 55, Che Mohd Rabillah Che Hassan, 36, Mohd Fadzli Abd Latif, 44, Fahmie Adiran Azmi, 35, Muhammad Rezwan Harun, 41, Mohd Anuar Md Jusoh, 50, dan Azrul Hafizi Abdullah, 41, masing-masing membuat pengakuan itu sebaik pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Rohaida Ishak.

Berdasarkan pertuduhan, kesemua mereka didakwa memasuki hutan simpanan kekal tanpa permit yang sah di Kompartmen 359 Hutan Simpan Banding, di daerah Hulu Perak pada 7 hingga 8 Mac lalu.

Saarani berkata, Perak berada pada landasan yang tepat untuk mencapai sasaran penanaman 10 juta pokok menjelang 2025.

Katanya, kerajaan negeri berjaya menanam 7.88 juta pokok pelbagai spesies di seluruh negeri sejak kempen dimulakan pada 2021.

"Ini tidak termasuk program yang dilaksanakan AEON Credit ini menyasarkan penanaman semula 10,000 pokok hutan spesies tempatan, spesies dari Senarai Merah Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam SemulaJadi (IUCN) dan spesies pokok buah-buahan di kawasan taman seluas lebih 20 hektar menjelang September tahun ini," katanya.

Beliau berkata, program berimpak tinggi itu akan membantu melestarikan habitat hidupan yang mendiami kawasan Taman Alam Kinta yang juga Taman Negeri ketiga terbesar di Perak.

"Keunikan dan keindahan Taman Alam Kinta ini yang menjadi syurga kepada lebih 150 spesies burung dan lebih 1,400 burung air menjadikannya destinasi menarik untuk pelancongan sambil menjaga alam sekitar," katanya.

Pada majlis berkenaan, seramai 600 sukarelawan mengambil bahagian menanam sebanyak 2,000 anak pokok pelbagai jenis seperti mengkulang, balau pasir, merawan siput jantan dan meranti rambai daun di kawasan konservasi Taman Alam Kinta.

Berita Harian X