Rabu, 8 Mei 2024 | 6:53pm

Pahang pantau ajaran sesat 'Ahmadi Agama Keamanan Dan Cahaya'

KUANTAN: Kerajaan Pahang menerusi Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) bekerjasama dengan jabatan agama Islam seluruh negara serta Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) memantau ajaran 'The Ahmadi Religion Peace and Light' atau 'Ahmadi Agama Keamanan dan Cahaya' yang tular di media sosial baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Pembangunan Luar Bandar dan Hal Ehwal Orang Asli negeri, Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad, berkata hasil pemantauan itu akan dibentangkan dalam Jawatankuasa Syariah bagi tindakan selanjutnya.

Beliau berkata, fahaman ajaran itu dipercayai diketuai seorang individu mengaku dirinya sebagai Imam al-Mahdi dengan menggunakan gelaran Abdullah Hashem Aba al-Sadiq, manakala pendeta mereka di Malaysia dan Indonesia bernama Kashfullah Amaluddin.

"Ajaran ini menyeru orang ramai turut menjadi pengikut Imam al-Mahdi dan pemimpin Imam Mahdi yang didakwa muncul masa kini, mereka mempercayai penjelmaan semula, juga mempercayai utusan Tuhan itu terdiri daripada pelbagai manusia yang hebat daripada pelbagai agama seperti Nabi Ibrahim, Krishna, Zoroaster, Buddha, Zeus, Moses, Aristotle, Socrates, Pythagoras, Plato, Nabi Isa dan Nabi Muhammad SAW," katanya menerusi catatannya di Facebook.

Beliau berkata, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) sudah menyekat laman sesawang dan menurunkan lima kandungan media sosial berkaitan ajaran sesat itu selain turut menjalin kerjasama strategik bersama JAKIM, jabatan agama negeri-negeri serta Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi mengekang ajaran itu daripada terus berleluasa. – BERNAMA

Berita Harian X