Khamis, 25 April 2024 | 4:25pm
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir pada Majlis Madani Muhibah Aidilfitri anjuran Kementerian Komunikasi serta Kementerian Perumahan dan. Kerajaan Tempatan di Anjung Kementerian Komunikasi hari ini. - Foto BERNAMA
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir pada Majlis Madani Muhibah Aidilfitri anjuran Kementerian Komunikasi serta Kementerian Perumahan dan. Kerajaan Tempatan di Anjung Kementerian Komunikasi hari ini. - Foto BERNAMA

PM akan umum SSPA terbaik pernah diperkenalkan kerajaan

PUTRAJAYA: Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) yang akan diumumkan dalam tempoh terdekat adalah antara yang terbaik pernah diperkenalkan kerajaan, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri berkata, biarpun terbaik, ia akan membabitkan implikasi kewangan yang tertinggi pernah dilakukan sebelum ini.

"Sistem (SSPA) ini antara yang terbaik pernah diperkenalkan oleh kerajaan dan implikasi kewangannya jugak tinggi, tertinggi yang pernah kita lakukan sebelum ini.

"Ini bukan masalah saudara saudari, masalah kita semua untuk mencari dana lebih, kewangan lebih dan saya akan runding dengan Menteri Kewangan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Sesi Townhall Lebaran Aidilfitri Persatuan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PPTD) bersama Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Zuki Ali, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA), Datuk Seri Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz dan Presiden PPTD, Datuk Seri Isham Ishak.

Anwar berkata, beliau mahu semua penjawat awam bahawa kerajaan pernah menganggap atau memandang kajian SSPAsebagai perkara ringan atau enteng.

Sebaliknya, Perdana Menteri menegaskan setiap kali dalam mesyuarat bersama KSN, KPPA dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (KSP), beliau sentiasa mengingatkan supaya tiada kelompok penjawat awam yang rasa tertinggal atau tersisih.

"Kita mahu ambil tindakan SSPA ini secara menyeluruh dan saya mahu (ia) dilakukan bersama dengan reformasi penjawat awam.

"Jadi saya nak bagi ingatan kepada kelompok, kumpulan di luar termasuk pembangkang jangan mainkan isu ini kerana 12 tahun tidak ada kajian sistem persaraan yang sepatutnya berlaku setiap 10 tahun," katanya.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, dengan pengiktirafan kepada penjawat awam menerusi SSPA, kerajaan mengharapkan golongan terbabit dapat menonjolkan prestasi lebih baik dan komited terhadap tugas.

Tegasnya, mana-mana penjawat awam yang malas dan memaparkan prestasi lemah, tidak harus diberikan kenaikan pangkat atau menerima pengiktirafan.

"Maknanya kita juga mengharapkan prestasi lebih baik, kerja lebih serius dan ketua jabatan mesti pantau kerana dalam kelompok yang besar, ada yang malas, ada yang lemah.

"Saya tidak fikir orang yang malas dan prestasi lemah harus diberikan kenaikan pangkat sebagai satu perkara biasa," katanya.

Selain itu, beliau berkata, segala kemudahan untuk penjawat awam dari Semenanjung ke Sabah Sarawak atau sebaliknya, dikaji semula.

"Kita beri kemudahan tapi kita pilih dan nilai prestasi masing-masing. Kalau teruk, lembab dan malas, saya tidak fikir kita harus berikan pengikitrafan.

"Saya minta KPPA dan pimpinan bincang dengan semua, bagi pandangan tetapi 'reform' dalam perkhidmatan awam, dalam erti kata tidak melayani kalangan kecil yang prestasinya sangat lemah," katanya.

Pada majlis itu, Perdana Menteri turut mengumumkan peruntukan khas sebanyak RM2 juta kepada PPTD untuk memastikan program serta aktiviti yang dirancang, dapat dilaksanakan.

Berita Harian X