Rabu, 24 April 2024 | 12:56pm
Foto hiasan.
Foto hiasan.

Tiada keperluan kaji cadangan batal operasi kedai makan 24 jam - MP Kepong

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng berkata tiada keperluan untuk Kementerian Kesihatan (KKM) menilai cadangan membatalkan lesen operasi 24 jam kedai makan yang disuarakan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).

Beliau berkata, banyak sebab yang baik mengapa mengharamkan kedai makan 24 jam tidak benar-benar diperlukan termasuk statusnya sebagai sebahagian besar daripada ekonomi Malaysia.

"Kedai makan 24 jam memainkan peranan penting dalam ekonomi Malaysia dengan menyediakan peluang pekerjaan dan menjana pendapatan melalui jualan makanan dan pelancongan.

"Melarang mereka (beroperasi 24 jam) akan menyebabkan kehilangan pekerjaan dan penurunan dalam aktiviti ekonomi.

"Selain itu, kedai makan ini menawarkan kemudahan dan kebolehcapaian kepada individu yang mempunyai jadual yang pelbagai, termasuk pekerja syif lewat, pengembara yang tiba pada waktu tidak konvensional dan mereka yang mempunyai gaya hidup bukan tradisional," katanya melalui kenyataan hari ini.

Terdahulu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, berkata KKM akan memperhalusi cadangan CAP yang menggesa kedai makan dilarang beroperasi 24 jam bagi membantu mengurangkan masalah kesihatan dan obesiti di negara ini.

Beliau berkata pihaknya perlu mengadakan sesi libat urus bersama semua pemegang taruh bagi memastikan isu dapat dikaji secara menyeluruh, dengan syor penyelesaian yang mempunyai hala tuju jelas.

Mengulas lanjut, Lip Eng berkata, kedai makan larut malam berfungsi sebagai tempat sosial yang penting di mana rakan dan ahli keluarga boleh berkumpul selepas bekerja atau pada hujung minggu untuk menikmati hidangan dan ikatan.

"Mengharamkan mereka boleh menghalang interaksi sosial dan aktiviti rekreasi, menjejaskan kesepaduan komuniti dan kesejahteraan mental secara negatif.

"Akhir sekali, Malaysia terkenal dengan kepelbagaian budaya makanannya dan kedai makan 24 jam menyumbang kepada reputasi ini dengan menawarkan pelbagai pilihan kulinari yang mencerminkan warisan gastronomi negara yang kaya.

"Melarang mereka akan menyekat pilihan makanan dan mengurangkan kedudukan Malaysia sebagai syurga makanan," katanya.

Berita Harian X