Sabtu, 13 April 2024 | 2:48pm
- Grafik Portal MyHealth
- Grafik Portal MyHealth

44 kes melioidosis direkodkan di Sabah setakat ini

KOTA KINABALU: Sebanyak 44 kes melioidosis direkodkan di Sabah hingga Minggu Epidemiologi (ME) ke-14 tahun ini, kata Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Dr Asits Sanna.

Beliau berkata, ia meningkat sebanyak 12.8 peratus berbanding dengan jumlah kes yang dilaporkan pada ME sama pada tahun lalu iaitu sejumlah 39 kes.

- Grafik Portal MyHealth
- Grafik Portal MyHealth

Enam daerah tertinggi yang melaporkan kes melioidosis ialah Sandakan (12), Kota Kinabalu (11), Papar (5), Penampang (5), masing-masing dua kes di Sipitang dan Keningau, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas mengenai isu tular melalui Facebook berkenaan Kawalan Persekitaran Bagi Penyakit Berjangkit Melioidosis di Padang Ragbi, Tanjung Aru, beliau berkata pihaknya mengesahkan satu kes penyakit melioidosis di lokaliti terbabit yang dinotifikasikan pada 11 Mac 2024.

"Sampel tanah sudah diambil di lokaliti berkenaan berdasarkan pergerakan kes yang pernah bermain ragbi di padang ragbi itu.

"Satu sampel didapati positif dengan bakteria Burkholderia pseudomallei iaitu agen penyebab kepada penyakit melioidosis. Pesakit memberikan sejarah mengalami luka di bahagian kaki semasa bermain ragbi yang mungkin menyebabkan jangkitan kepada beliau," katanya.

Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Dr Asits Sanna.
Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Dr Asits Sanna.

Dr Asits berkata, penyakit melioidosis ialah sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Burkholderia pseudomallei yang terdapat di permukaan air dan tanah.

Katanya, manusia boleh dijangkiti penyakit ini apabila terdedah secara langsung kepada tanah dan sumber air yang tercemar dengan bakteria terbabit.

Jangkitan sering berlaku terutama sewaktu musim hujan.

"Transmisi jangkitan boleh berlaku melalui saluran pernafasan (debu atau titisan air yang tercemar), terminum air yang tercemar atau melalui luka di kulit.

"Golongan yang berisiko tinggi ialah mereka yang menghidap penyakit kronik seperti kencing manis, penyakit hati, sakit buah pinggang, talasemia, kanser atau lain-lain keadaan daya tahan (imuniti) badan yang rendah," katanya.

Beliau berkata, antara gejala yang mungkin dialami adalah seperti demam yang tinggi, sakit sendi, batuk, sakit dada, kudis, bisul, nanah, sakit kepala, tiada selera makan dan rasa lesu seluruh badan.

Penyakit ini menurut beliau, boleh dirawat dengan menggunakan antibiotik tertentu, serta rawatan awal dengan antibiotik adalah perlu bagi mengelakkan pesakit, terutama golongan berisiko tinggi, daripada mendapat jangkitan yang lebih teruk dan mengelakkan daripada kematian. - BERNAMA

Berita Harian X