Sabtu, 6 April 2024 | 4:04pm
Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain. - Foto fail NSTP
Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain. - Foto fail NSTP

Lapan lagi individu disyaki ada kaitan dengan lelaki Israel ditahan

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan lapan lagi individu, termasuk tiga warga asing dalam operasi berasingan di ibu kota dan Johor pada Khamis dan Jumaat lalu, bagi membantu siasatan penahanan seorang warga Israel bersama enam pucuk pistol di sebuah hotel di Ampang pada 27 Mac lalu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, berkata individu yang ditahan terdiri lima lelaki tempatan, dua lelaki warga Turkiye dan seorang lelaki warga Georgia, berusia antara 29 hingga 60 tahun.

Beliau berkata, pihaknya juga sudah mendapat perintah reman selama seminggu terhadap semua individu berkenaan, bermula tarikh mereka ditahan.

"Dua lelaki yang ditahan di Johor itu dipercayai berperanan membantu mendapatkan senjata api kepada suspek," katanya ketika dihubungi.

Razarudin berkata, susulan itu, polis turut menahan enam lelaki membabitkan dua warga Turkiye berusia 29 dan 40 tahun dan seorang warga Georgia berusia 39 tahun.

"Salah seorang warga Turkiye yang ditahan memiliki dua pasport dari Poland dan Amerika Syarikat. Tangkapan dibuat dengan kerjasama hasil siasatan dijalankan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), berhubung aktiviti pembayaran wang kripto yang digunakan bagi membeli pistol," katanya.

Razarudin berkata, penahanan terbaru itu menjadikan seramai 16 individu termasuk lelaki warga Israel berkenaan ditahan menerusi operasi khas membabitkan kerjasama dari Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, JSJ Kontinjen Kuala Lumpur, JSJK dan Cawangan Khas.

Lelaki warga Israel berusia 36 tahun itu dikesan masuk ke negara ini melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 12 Mac lalu dengan menggunakan pasport Perancis.

Enam senjata api yang ditemukan dalam bilik hotel suspek ialah jenis Glock 19 Marine, Glock 17 Gen 4, Smith and Wesson, Sig Sauer dan Stoeger serta 200 butir peluru, yang diletakkan di dalam beg miliknya.

Susulan itu, polis melancarkan operasi dan berjaya menahan empat individu termasuk dua wanita di Skudai dan Gelang Patah, Johor, dan pasangan suami isteri berusia 42 dan 40 tahun di Kuala Selangor, selain seorang lelaki tempatan berusia 38 tahun di Cameron Highlands, Pahang yang turut ditahan kerana dipercayai menjadi pemandu kepada lelaki Israel terbabit. - BERNAMA

Berita Harian X