Khamis, 4 April 2024 | 1:31pm
Muhammad Hassanuddin dipenjara lapan bulan selepas mengaku memiliki harta curi. - Foto Alias Abd Rani
Muhammad Hassanuddin dipenjara lapan bulan selepas mengaku memiliki harta curi. - Foto Alias Abd Rani

Lelaki samun tiga rumah dipenjara 20 bulan, mengaku miliki cincin dan subang emas

BATU PAHAT: Lelaki yang didakwa memecah tiga rumah dalam tempoh sehari hingga aksinya tular di media sosial, di Mahkamah Majistret, di sini, hari ini, dipenjara 20 bulan.

Tertuduh, Muhammad Hassanuddin Efendi, 21, yang tiada pekerjaan tetap, mengaku salah terhadap tiga pertuduhan dibaca jurubahasa di hadapan Majistret Suhaila Shafi'uddin.

Mengikut pertuduhan pertama dan kedua, tertuduh didakwa memiliki harta curi bdua bentuk cincin dan juga sepasang subang kepunyaan wanita berusia 59 tahun serta selain seutas jam tangan jenama Balmer, milik lelaki berusia 23 tahun.

Kedua-dua kejadian itu di perkarangan Surau India Muslim dan Surau India Muslim Selatan, Jalan Fatimah, di sini, jam 3.30 petang, 20 Mac lalu.

Bagi kedua-dua pertuduhan ini, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 411 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi lima tahun atau denda atau kedua-duanya.

Pertuduhan ketiga pula, beliau didakwa memecah masuk sebuah lagi rumah dan juga kenderaan sebelum melarikan telefon bimbit milik lelaki berusia 54 tahun, di Taman Sri Kenangan, di sini, jam 2.45 pagi, hari sama.

Berikutan itu, tertuduh didakwa melakukan kesalahan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan, penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mengikut fakta kes, mangsa pertama yang juga seorang wanita mendapati keadaan keretanya berselerak sebelum mengesan barang kemas berupa cincin dan subang hilang dan kemudiannya tertuduh memecah masuk rumah berikutnya lalu melarikan jam tangan dan kejadian terakhir, telefon bimbit.

Bagaimanapun, aksi tertuduh memanjat pagar rumah semua mangsa terbabit dirakam menerusi kamera litar tertutup (CCTV) sebelum polis berjaya menahannya untuk siasatan lanjut.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Siti Khalijah Khalid manakala tertuduh diwakili Tan Song Yan daripada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Mahkamah kemudian menjatuhkan hukuman penjara masing-masing enam bulan untuk pertuduhan pertama dan kedua, manakala pertuduhan ketiga, lapan bulan.

Pada masa sama, mahkamah memutuskan semua hukuman penjara terbabit berjalan serentak bermula tarikh ditahan pada 20 Mac lalu.

Berita Harian X