Rabu, 3 April 2024 | 8:41am
Kakitangan JPS Pahang mengepam air parit ke kawasan hutan tanah gambut Inderapura yang terbakar. - Foto NSTP/Mohd Rafi Mamat
Kakitangan JPS Pahang mengepam air parit ke kawasan hutan tanah gambut Inderapura yang terbakar. - Foto NSTP/Mohd Rafi Mamat

Sedut air parit padam kebakaran hutan gambut

KUANTAN: Empat unit pam digunakan untuk menyedut air parit bagi disalurkan ke kawasan hutan tanah gambut milik Jabatan Pertanian Pahang di Inderapura, di sini yang terbakar sejak minggu lalu.

Pengarah Jabatan Pertanian Negeri Pahang, Muhd Rizal Baharom, berkata pam berkenaan dibekalkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sejak Ahad lalu bagi membantu operasi memadam api di kawasan hutan terbabit.

Menurutnya, air dalam parit utama dalam kawasan hutan terbabit disedut kemudian disalirkan ke kawasan hutan berkenaan, kaedah yang digunakan itu diharap dapat memadam dan mengawal api daripada terus merebak ke kawasan lebih luas lagi.

Katanya, kawasan hutan tanah gambut di situ sebelum ini lembap dan terdapat air, namun disebabkan musim kemarau kawasan terbabit menjadi kering dan mudah terbakar.

"Saya difahamkan anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) kini giat berusaha memadam dan mengawal kebakaran secara berterusan bagi mengelak daripada terus merebak ke kawasan lebih luas lagi.

"Sokongan agensi seperti JPS yang membekalkan empat unit pam air dibantu 10 kakitangan diharap memberi kejayaan diharapkan dalam operasi memadam kebakaran yang bermula sejak minggu lalu," katanya, dihubungi di sini hari ini.

Beliau menambah, kebakaran hutan tanah gambut milik Jabatan Pertanian yang turut menempatkan Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Inderapura adalah yang terburuk pernah berlaku.

Muhd Rizal berkata, cuaca panas kering dan angin kencang serta tanah gambut menjadi faktor utama kebakaran mudah berlaku dan sukar dipadam.

"Kebakaran kali ini turut menyebabkan kerugian pada sebahagian 21 pekebun yang mengusahakan pelbagai tanaman sayur menggunakan sistem fertigasi apabila para tanaman mereka runtuh selain polibeg tanaman timun musnah terbakar," katanya.

Tinjauan mendapati operasi pemadaman kebakaran membabitkan 13 pegawai dan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Taman Tas, di sini.

Berdasarkan anggaran kawasan Jabatan Pertanian itu, ia membabitkan keluasan 200 hektar.

Berita Harian X