Sabtu, 30 March 2024 | 10:27am
Sebahagian khemah Bazar Syawal di parkir Kompleks Pekan Rabu, Kuah, Langkawi yang rosak selepas dilanda ribut. - Foto NSTP/Hamzah Osman
Sebahagian khemah Bazar Syawal di parkir Kompleks Pekan Rabu, Kuah, Langkawi yang rosak selepas dilanda ribut. - Foto NSTP/Hamzah Osman

165 khemah bazar Ramadan, Syawal di Langkawi rosak dipukul ribut

LANGKAWI: Sebanyak 135 khemah Bazar Ramadan Pelancongan (BRP) di pekan Kuah di sini, rosak selepas dilanda ribut awal pagi tadi.

Di samping itu, 30 lagi khemah yang menempatkan peniaga jualan Bazar Syawal (BS) di parkir Kompleks Pekan Rabu turut rosak dalam kejadian jam 4 pagi.

Tinjauan mendapati kejadian itu menyebabkan barang jualan peniaga termasuk pakaian dan peralatan memasak rosak.

Kedua-dua bazar anjuran Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan (MPLBP) beroperasi mulai 12 Mac lalu.

Keseluruhannya BRP menempatkan 220 khemah, manakala BS (128 khemah).

Yang Dipertua MPLBP, Tunku Iskandar Shah Tunku Muzaffar Shah ketika memaklumkan pihaknya sedang memberikan bantuan awal kepada peniaga terbabit.

"Pihak MPLBP akan melakukan kerja pembersihan, manakala kerja pembaikan khemah di BRP akan dilakukan oleh pembekal.

"Peniaga BS yang terkesan dalam kejadian itu boleh memasang khemah sendiri dan kita berharap aktiviti perniagaan di kedua-dua bazar beroperasi seperti biasa pada petang dan malam ini," katanya.

Sementara itu, seorang peniaga BS, Rosilawati Johari, 49, berkata hujan disusuli ribut dan petir itu menyebabkan beberapa khemah diterbangkan, selain ada kaki khemah patah.

"Khemah saya diterbangkan sejauh 20 meter dan mendarat atas khemah peniaga lain, masa sama barangan jualan saya khususnya produk kosmetik musnah sama sekali.

"Cuma syukur tiada mangsa cedera walaupun dalam kawasan ini ada beberapa peniaga yang bermalam di sini," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Peniaga pakaian, Raizudin Munir, 37, berkata dia kerugian kira-kira RM100,000 dalam kejadian itu apabila sebahagian besar barangan jualannya basah dan terkena lumpur.

"Pakaian ini semuanya saya baru tambah stok dua hari lalu dan dengan kejadian ini impian untuk tambah pendapatan musnah sama sekali.

"Ini ujian besar buat saya dan keluarga dan harapan saya adalah mana-mana pihak yang tampil membantu meringankan beban yang ditanggung," katanya.

Berita Harian X