Khamis, 21 March 2024 | 1:18pm

Gugur kes mahkamah, peruntukan RM2 juta antara tawaran Wan Saiful sokong kerajaan

KUALA LUMPUR: Datuk Wan Saiful Wan Jan (PN-Tasek Gelugor) sekali lagi menarik perhatian apabila beliau meminta Dewan Rakyat menubuhkan jawatankuasa berhubung tindakan dua Ahli Parlimen yang membuat kacau ganggu dalam usaha mempengaruhi kelakuan dan sokongan kepada kerajaan.

Wan Saiful menamakan Ahli Parlimen Gua Musang, Mohd Azizi Abu Naim dan Ahli Parlimen Tanjong Karang, Datuk Dr Zulkafperi Hanapi membuat tindakan berkenaan bersama tiga lagi individu dikenali sebagai Hasnan, Datuk Azman dan Datuk Rahim.

Beliau mendakwa dua ahli parlimen bersama tiga individu itu membuat tawaran untuk memberikan peruntukan Parlimen, peruntukan projek bernilai RM2 juta, bayaran kos perubatan isteri beliau, kos guaman peruntukan di mahkamah dan 'token' yang tidak dinyatakan nilainya serta pengguguran kes di mahkamah.

"Saya mengemukakan peraturan 80 (a) kerana sudah ada kes duluan pada 2009 membabitkan Ahli Parlimen Bukit Gelugor, mendiang Karpal Singh.

"Saya ingin mencadangkan dewan ini membuat ketetapan supaya Jawatankuasa Pilihan Khas mengambil tindakan berdasarkan peraturan 80 (A) yang di baca bersama seksyen 9 Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952 (Akta 347) bagi mengenal pasti, membicara, memutuskan menghukum beberapa individu yang membuat penawaran bagi mempengaruhi kelakuan saya dalam dewan ini," katanya yang bangun mengemukakan peraturan mesyuarat itu sebaik selesai sesi soal jawab, di Dewan Rakyat, hari ini.

Wan Saiful mendakwa Mohd Azizi memperkenalkan beliau dengan dua individu dikenali sebagai Hasnan dan Datuk Azman pada 17 Januari lalu manakala Zulkafperi memperkenalkan individu bernama Datuk Rahim.

Wan Saiful dakwa ada pihak sediakan teks ucapan

Katanya, mereka termasuk Zulkaperi menghantar cadangan yang mengandungi ucapan yang mahu diucapkan ketika membahaskan titah diraja di Dewan Rakyat pada 28 Februari dalam usaha mempengaruhi kelakuan beliau dalam dewan berkenaan.

"Saya menganggap ini usaha kacau ganggu melalui penawaran dan ancaman yang salah kepada saya sebagai ahli Dewan Rakyat, yang mana berlaku tindakan menghina majlis berdasarkan Seksyen 9d dan 9e Akta 347 dan boleh jika disabitkan di hukuman di bawah akta yang sama.

"Justeru, saya memerlukan pembentukan jawatankuasa di bawah Peraturan Mesyuarat 80(a)," katanya.

Pada 28 Februari lalu, Wan Saiful mendakwa ditawarkan habuan untuk menyatakan sokongan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, antara habuan yang ditawarkan adalah peruntukan Parlimen bagi kawasannya sebanyak RM1.7 juta.

Kesan pendedahannya itu, beliau mendakwa tidak sampai sejam dihubungi pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) yang memintanya membuat laporan berhubung dakwaan beliau disogok untuk menyokong Perdana Menteri.

Minggu lalu, Wan Saiful mendakwa beliau menerima notis SPRM yang disifatkannya mengganggunya sehingga memberi tekanan tidak wajar kepada beliau sebagai ahli Parlimen.

Beliau menyifatkan notis itu sebagai tidak adil termasuk berbahaya kerana boleh mengancam imuniti ahli Parlimen daripada pendakwaan dan keistimewaan ketika berucap atau berbahas dalam sidang Dewan Rakyat.

Sementara itu, Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Ramli Mohd Nor mencadangkan Wan Saiful mengemukakan usul kepada pejabat Speaker berhubung isu berkenaan kerana membabitkan dakwaan serius terhadap Ahli Parlimen lain.

"Biasanya jarang sekali Ahli Parlimen menggunakan Peraturan Mesyuarat 80(A) dan dakwaan yang didedahkan oleh Tasek Gelugor bukan sahaja menarik perhatian korum di dewan ini tetapi rakyat Malaysia di luar sana kerana ia disiarkan secara langsung.

"Bagaimanapun, peraturan ini menetapkan bahawa apa saja yang didedahkan oleh Ahli Parlimen perlu dirumus dengan lebih sesuai menjadi ayat.

"Justeru, saya menasihatkan perkara itu dicadangkan di bawah seksyen 80(A) kepada Speaker kerana ini adalah dakwaan terhadap seorang Ahli Parlimen kepada ahli Parlimen yang lain," katanya.

Wan Saiful kemudian memaklumkan beliau akan mengemukakan cadangan itu dan berharap perkara itu dapat meningkatkan memartabatkan Dewan Rakyat.

"Saya akan kemukakan cadangan itu dan saya harap kita semua dapat bersama-sama mengangkat maruah dan memartabatkan dewan ini tanpa campur tangan pihak luar," katanya.

Berita Harian X