Khamis, 14 March 2024 | 11:46am

Bekas ADUN kini jadi pengeluar nira kelapa pandan

GUA MUSANG: Hasil berbudi pada tanah sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tiga tahun lalu, kini memberi pulangan lumayan apabila kelapa pandan yang diusahakan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nenggiri di sini, berjaya mengeluarkan 100 botol air nira sehari.

Ab Aziz Yusoff, 63, berkata ketika ini ada lebih 100 pokok kelapa pandan ditanamnya sejak PKP tiga tahun lalu.

Katanya, air nira kelapa pandan yang dihasilkan di kebunnya dekat Kampung Lepan Jaya mendapat permintaan tinggi daripada penduduk di sekitar daerah ini.

"Rasa air nira kelapa ini berbeza dengan kelapa biasa apabila memberi rasa pandan. Sudah pasti airnya lebih sedap berbanding air tuak daripada kelapa biasa.

"Bagi proses nak dapatkan tuak mayang kelapa akan dipotong sedikit pada hujungnya menggunakan sadap (sabit) yang tajam bagi mengeluarkan tuak dan ditadah menggunakan plastik yang diikat pada hujung mayang.

"Akar kayu cengal atau laru yang dipotong dalam bentuk cebisan kecil akan dijemur panas hingga kering dan dimasukkan ke dalam plastik sebelum diikat pada mayang kelapa. Tuak yang dikutip akan ditapis beberapa kali supaya tiada habuk dan serangga kecil," katanya ketika ditemui di di kebunnya di Kampung Lepan Jaya di sini, hari ini.

Ab Aziz berkata, sehingga kini dia bersama keluarga mengusahakan air nira kelapa pandan itu diatas tanah keluasan 0.8 hektar.

Ab Aziz bersama isteri memasukkan air nira ke dalam botol sebelum dihantar kepada pelanggan
Ab Aziz bersama isteri memasukkan air nira ke dalam botol sebelum dihantar kepada pelanggan

"Saya bersama ahli keluarga termasuklah isteri, menantu dan seorang pembantu yang juga penduduk kampung ini, akan bertugas serta bergilir setiap hari untuk melakukan aktiviti termasuk menyadat air tuak kelapa pandan.

"Insya-Allah pengeluaran air tuak akan dihasilkan bukan sahaja pada bulan Ramadan, tetapi setiap bulan sebagai hasil pendapatan di kebun kelapa pandan ini," katanya

Menurut Ab Aziz, setiap hari air tuak akan diproses dan diisi ke dalam botol sebelum dihantar kepada pelanggan.

Katanya, harga jualan air tuak kelapa pandan di kebunnya ialah RM5 sebotol.

"Permintaan air tuak pada bulan Ramadan ini amat menggalakkan apabila ada peminat tuak yang membeli 10 botol untuk di simpan dan minum setiap hari.

"Air tuak kelapa pandan yang disimpan di dalam peti sejuk akan bertahan sehingga beberapa bulan malah boleh mencecah tempoh setahun," katanya.

Ab Aziz menyadat mayang kepala pandan bagi mendapatkan nira di kebunnya.
Ab Aziz menyadat mayang kepala pandan bagi mendapatkan nira di kebunnya.
Berita Harian X