Isnin, 12 Februari 2024 | 11:04am
 Industri madu negara, termasuk madu kelulut berdepan cabaran kehadiran produk tiruan yang kini mencecah 90 peratus di pasaran. - BERNAMA/FOTO HIASAN
Industri madu negara, termasuk madu kelulut berdepan cabaran kehadiran produk tiruan yang kini mencecah 90 peratus di pasaran. - BERNAMA/FOTO HIASAN

Lambakan 90 peratus madu tiruan di pasaran, bagaimana nak tahu mana yang asli

KOTA BHARU: Industri madu negara, termasuk madu kelulut berdepan cabaran kehadiran produk tiruan yang kini mencecah 90 peratus di pasaran.

Pensyarah Kanan Jabatan Neurosains, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Mohd Zulkifli Mustafa, berkata madu tiruan adalah cabaran terbesar dihadapi industri ketika ini.

Katanya, bagi mengenal pasti madu asli yang mempunyai kelebihan dan kebaikan dalam aspek kandungan, khasiat serta kualiti, ujian makmal diperlukan.

Pensyarah Kanan Jabatan Neurosains, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Mohd Zulkifli Mustafa
Pensyarah Kanan Jabatan Neurosains, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Mohd Zulkifli Mustafa

"Madu adalah makanan lengkap dalam aspek tenaga, protein, vitamin, bakteria baik dan antioksida. Melalui kajian, pengambilan madu boleh bantu pencegahan penyakit kronik tidak berjangkit akibat gaya hidup mahupun akibat jangkitan.

"Kajian yang dilakukan melalui khasiat perubatan mendapati madu kelulut dapat meredakan keradangan akibat jangkitan kuman, tekanan atau stres, obesiti dan penuaan serta penyakit kronik.

"Bagaimanapun cabaran terbesar industri madu kini adalah kehadiran madu tiruan yang mencecah 90 peratus di pasaran. Justeru bagi mengenal madu asli, ujian makmal diperlukan," katanya.

Beliau berkata, USM melalui projek penyelidikan madu kelulut USM mengkomersialkan madu kelulut melalui pelan strategik membabitkan pembangunan penternak seramai 4,000 orang.

"Ini dilaksanakan di bawah inisiatif dinamakan KELULUNOMIC, untuk menjamin bekalan berterusan dan dipasarkan melalui syarikat spin-off universiti, iaitu Brainey Sdn Bhd.

"Dalam hal ini, kawalan kualiti yang ketat menjamin keaslian dan konsistensi zat madu yang digunakan dalam ujian-ujian klinikal di mana madu yang diuji ini dikeluarkan kepada pengguna," katanya.

Secara amnya, beliau berkata, madu kelulut mempunyai ciri fizikal yang lebih cair dengan rasa masam manis yang unik dengan aroma bunga atau buah.

Katanya, madu kelulut turut diketengahkan sebagai makanan berkhasiat dan suplemen tambahan membantu pertumbuhan otak kanak-kanak, meningkatkan sistem imun badan, mengawal tekanan emosi dan pencegahan nyanyuk dalam kalangan warga emas.

"Perkembangan kajian saintifik menunjukkan madu kelulut mengandungi pelbagai bahan unik yang penting untuk dijadikan makanan berfungsi bagi membantu kesihatan malahan dinobatkan sebagai superfood di Malaysia.

"Kandungan bahan antioksida seperti asid fenolik dan flavonoid, bahan asid amino, bakteria baik serta vitamin menjadikan madu kelulut makanan lengkap untuk keperluan nutrien harian," katanya.

"Malah dengan adanya gula unik, iaitu gula trehalulosa menjadikan ia low glycaemic selain berperanan sebagai gula alternatif yang tidak merosakkan gigi," katanya.

Berita Harian X