Isnin, 22 Januari 2024 | 1:50pm
Seorang sejarawan Perancis mendakwa dua ahli akademik dari UPM menampilkan fakta salah berkaitan sejarah pelayaran Melayu dan mempersoalkan kredibiliti jurnal akademik tempat ia diterbitkan. - Foto FB Serge Jardin
Seorang sejarawan Perancis mendakwa dua ahli akademik dari UPM menampilkan fakta salah berkaitan sejarah pelayaran Melayu dan mempersoalkan kredibiliti jurnal akademik tempat ia diterbitkan. - Foto FB Serge Jardin

Sejarawan Perancis dakwa UPM tampil fakta salah sejarah pelayaran Melayu

KUALA LUMPUR: Seorang sejarawan Perancis mendakwa dua ahli akademik dari Universiti Putra Malaysia (UPM) menampilkan fakta salah berkaitan sejarah pelayaran Melayu dan mempersoalkan kredibiliti jurnal akademik tempat ia diterbitkan.

Dalam satu catatan Facebook, Serge Jardin menamakan Rozita Che Rodi dan Hashim Musa - kedua-duanya ahli akademik dari UPM - sebagai penulis kertas berjudul 'The Jongs and The Galleys: Traditional Ships of The Past Malay Maritime Civilization' yang diterbitkan dalam International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, Jilid 13, Isu 11, 2023.

Jardin mendakwa imej yang digunakan dalam kertas mereka untuk menunjukkan model Jong Melayu (sejenis kapal layar yang berasal dari Jawa, Indonesia yang digunakan secara meluas oleh pelaut Jawa, Sunda, dan kemudian oleh pelaut Pegu dan Melayu) sebenarnya adalah Kapal Kargo Foochow Pole (sejenis kapal kargo) dari China.

"Ini memalukan nama ahli akademik! Malu, malu, malu, malu!" katanya dalam catatan itu.

Catatan Facebook Jardin antara lain menampilkan gambar jong yang dipertikaikan, selain menyenaraikan dua dakwaan fakta lain dalam kertas berkenaan yang didakwa dipalsukan.

"Mengenai Jong.

Foto itu tidak menunjukkan Jong Melayu tetapi Kapal Kargo Foochow Pole dari China. Model itu tidak berada di Muzium Maritim Jakarta tetapi di Royal Museums of Greenwich, England (ID: AAE0200). Dalam muzium, semua pameran mempunyai nombor pengenalan (Foto 2).

https://www.rmg.co.uk/collections/objects/rmgc-object-7064," tambah catatan berkenaan.

- Foto FB Serge Jardin
- Foto FB Serge Jardin

"Dan Galley.

"Dalam Malay Concordance Project, galley tidak disebut dua kali dalam Sejarah Melayu (Pengarang: A Samad Ahmad), tetapi enam kali! Semuanya berkaitan dengan kedatangan Portugis di Melaka (disahkan oleh sumber Portugis), bukan dalam 'armada Melaka'. Galley tidak pernah digunakan oleh pelaut tempatan semasa zaman Kesultanan Melaka. Kebanyakan tentera laut Asia Tenggara (lelaki) mula menggunakan galley dalam armada mereka selepas kedatangan Portugis-Ottoman ke Asia Tenggara.

"Galley, Mendam Berahi, dalam Hikayat Hang Tuah (abad ke-17) adalah kesalahan kronologi.

Jardin turut mempersoalkan sama ada jurnal tempat ia diterbitkan boleh dipercayai dan melalui proses semakan rakan sejawat.

"4. International Journal of Academic Research... di mana semakan rakan sejawat?" Jardin mengakhiri catatan berkenaan.

Jardin telah menulis beberapa buku, termasuk 'Rêver Malacca', satu jemputan untuk menemui Melaka melalui mata pelancong; 'Malaisie, uncertain regard', sebuah kerjasama dengan Sylvie Gradeler mengenai Malaysia seperti yang dilihat melalui seni, kerajinan, dan sastera; dan 'Malacca Style', bersama jurugambar Tham Ze Hoe.

Catatan Facebook Jardin dikongsi oleh ahli analisis politik, Profesor James Chin, dari Asia Institute University of Tasmania.

Mengulangi pandangan Jardin, Chin berkata beliau "benar-benar terkejut" dengan pengakuan itu kerana seseorang boleh dengan mudah menyemak fakta yang didakwa palsu dalam kertas berkenaan.

Kumpulan KM (Ketuanan Melayu) berputus asa menulis semula sejarah. Dua ahli akademik yang menerbitkan jurnal akademik palsu yang mendakwa junjungan Cina berasal dari Melayu. Dari universiti penyelidikan terbaik Malaysia. Saya benar-benar terkejut kerana anda boleh menyemak fakta dengan begitu mudah," tulisnya di X.

Chin berkata, untuk menularkan catatan itu dan melihat sama ada institusi berkaitan dengan penulis akan mengambil tindakan atau memilih untuk menyembunyikannya.

"Sila baca catatan asal. Tolong tularkan dan lihat jika universiti akan mengambil tindakan atau menyembunyikannya."

Chin juga berkongsi semula catatan Facebook asal Jardin oleh Preeta Samarasan - seorang penulis Malaysia yang diterbitkan dan menyatakan pemikiran serupa mengenai perkara ini.

"Ini... tidak dapat dipercayai. Saya tahu sesuatu tentang keberanian penulis semula sejarah kita, tetapi menulis semula sejarah untuk buku teks tempatan kita satu perkara, dan menulis semula untuk jurnal akademik antarabangsa yang sepatutnya dikaji oleh rakan sejawat adalah perkara yang berbeza," katanya.

Dia juga membuat saranan jurnal itu "bukan jurnal sebenar".

"Diedit untuk tambah: tentu sahaja ini bukan jurnal sebenar. Sila baca komen rakan saya untuk butiran yang membuatkan hati berasa tertekan.

"Hakikat menyiarkan artikel mengarut dalam jurnal 'tepi jalan' boleh dianggap sebagai rekod penerbitan bagi ahli akademik Melayu (Malaysia) adalah masalah besar."

New Straits Times telah menghubungi UPM dan menunggu maklum balas mengenai perkara ini.

Berita Harian X