Sabtu, 23 Disember 2023 | 4:54pm
Foto hiasan. - Bernama
Foto hiasan. - Bernama

Tak wajar kaitkan ribut solar, bumi bergelap dengan hari kiamat - Mufti Pulau Pinang

GEORGETOWN: Mengaitkan fenomena ribut suria pada 2024 dan keadaan bumi bergelap bagi tempoh tertentu dengan hari kiamat adalah tidak wajar, kata Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor.

Wan Salim berkata, perkara itu boleh mencetuskan suasana panik dan kegusaran dalam kalangan orang awam.

"Sebagai masyarakat yang bertanggungjawab, kita perlu merujuk kepada sumber berautoriti dan tidak menyebarkan perkara yang tidak pasti.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor. - Foto fail NSTP
Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor. - Foto fail NSTP

"Keimanan kita terhadap hari kiamat yang pasti akan terjadi adalah berdasarkan panduan daripada al-Quran dan as-Sunnah, jadi marilah kita menginsafi dan menghayati kekuasaan Allah SWT serta kebesaran-Nya di sebalik fenomena ini," katanya menerusi kenyataan hari ini.

Wan Salim berkata, dalam Islam, perkara yang akan berlaku di masa hadapan tidak diketahui oleh sesiapa melainkan Allah SWT.

Malah, Nabi Muhammad SAW sendiri mengetahui mengenai perkara ghaib dan masa akan datang berdasarkan wahyu yang di sampaikan kepada Baginda.

"Berdasarkan pedoman al-Quran dan hadis, kejadian bumi bergelap atau matahari tidak kelihatan hanya berlaku dalam tiga keadaan iaitu ketika malam hari, gerhana matahari dan menjelang terbit matahari dari barat sebagai antara tanda besar hari kiamat.

"Dalam riwayat hadis dinyatakan bahawa matahari tidak kelihatan selama dua atau tiga hari sebelum ia muncul semula dari barat," katanya lagi.

Beliau berkata, Rasulullah juga mengingatkan dengan terbit matahari dari barat bermaksud pintu taubat bagi sekalian manusia sudah ditutup.

"Fenomena ribut suria yang dijangka melanda bumi bermula awal tahun hadapan pula adalah satu fenomena biasa yang bukan pertama kali berlaku dan boleh dijangka kejadian seterusnya oleh ahli astronomi.

"Ia adalah sebahagian daripada aktiviti rutin matahari dan berdasarkan kajian daripada badan berautoriti yang berkaitan, ia dijangka memberi kesan kepada bumi tetapi pada kadar yang minima," katanya.

Terdahulu, Ketua Pengarah Agensi Angkasa Malaysia (MySA) Azlikamil Napiah menasihati orang ramai supaya tidak perlu panik susulan kenyataan saintis dari United Kingdom yang mengeluarkan amaran terjadinya solar storm atau fenomena ribut solar tahun depan.

Katanya, fenomena ribut solar memang kerap berlaku pada matahari dan ia adalah proses semula jadi pada matahari.

Berita Harian X