Sabtu, 23 Disember 2023 | 11:36am

Maut akibat sandwic basi: Jabatan Kesihatan Terengganu sudah ambil sampel makanan

KUALA TERENGGANU: Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Terengganu sudah mengambil beberapa sampel makanan daripada sebuah kedai di kawasan rehat dan rawat (R&R) Perasing, Kemaman yang dikatakan menjadi punca seorang wanita mengalami keracunan makanan sehingga meninggal dunia.

Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Datuk Dr Kasemani Embong berkata, pihaknya turut melakukan swab peralatan dan pengendali makanan untuk membantu siasatan.

@bharianmy Maut akibat sandwic basi: Jabatan Kesihatan Terengganu sudah ambil sampel makanan #BeritaDiTikTok ♬ original sound - Berita Harian

"Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Kemaman menjalankan siasatan terhadap premis terbabit bagi mengenal pasti punca sebenar dan kita masih menunggu keputusan sampel ini.

"Bagi pihak JKNT, saya merakamkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dr Kasemani berkata, tindakan terhadap premis itu dilakukan selepas PKD Kemaman menerima satu notifikasi kes keracunan makanan membabitkan mangsa berusia 54 tahun yang mengalami gejala keracunan makanan akibat memakan makanan yang dibeli di R&R Perasing, Kemaman.

Katanya, mangsa mula mengalami gejala sakit perut, cirit birit dan muntah selepas memakan makanan yang dipercayai basi.

"Pihak jabatan memandang serius mengenai kes keracunan makanan dan menasihati pengendali makanan supaya sentiasa menitikberat aspek kebersihan serta keselamatan makanan dan minuman yang dijual serta memastikan makanan disediakan bersih serta selamat bagi mengelak kes keracunan makanan.

"Orang ramai perlu sentiasa mengamalkan keselamatan makanan dengan memilih premis makanan yang bersih.

"Selain itu, orang ramai juga dinasihatkan supaya mengamalkan konsep 'lihat, hidu dan rasa' sebelum makan untuk mengelak memakan makanan yang telah basi," katanya.

Terdahulu, pengguna Facebook memuat naik status di Facebook mengenai kematian ibu saudaranya yang mengalami keracunan makanan selepas makan sandwic yang dibeli di sebuah kedai di R&R Perasing, Kemaman.

Berita Harian X