Ahad, 24 September 2023 | 11:59pm
Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming (tengah) pada majlis Perasmian Panggung Silver Star dan Pesta Tanglung Kampung Simee, Ipoh, malam tadi. - Foto BERNAMA
Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming (tengah) pada majlis Perasmian Panggung Silver Star dan Pesta Tanglung Kampung Simee, Ipoh, malam tadi. - Foto BERNAMA

PBT di Perak dapat peruntukan tambahan RM2 juta

IPOH: Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) menyalurkan peruntukan tambahan sebanyak RM2 juta kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Perak.

Menterinya, Nga Kor Ming berkata sebanyak RM1 juta daripadanya diperuntukan kepada Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) bagi kerja-kerja pemasangan lampu jalan khususnya di kawasan perumahan, yang dijangka siap tahun ini.

"Peruntukan ini akan menjadikan bandar raya Ipoh lebih selamat memandangkan kawasan yang terang kadar jenayahnya pun kurang.

"Sumbangan RM10,000 turut diberikan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh untuk menggantikan kelengkapan pejabat termasuk penyaman udara yang rosak," katanya selepas merasmikan Panggong Silver Star dan Pesta Tanglung Kampung Simee 2023 di sini hari ini.

Pada 4 September lalu, Nga mengumumkan KPKT meluluskan sejumlah peruntukan bernilai RM68 juta kepada 15 PBT di Perak menerusi Peruntukan Pembangunan BP1 merangkumi projek bina baharu kemudahan, menaik taraf dan menyelenggara infrastruktur awam.

Dalam pada itu, beliau berkata Pesta Tanglung Kampung Simee 2023 yang berjaya menarik lebih 15,000 pengunjung sepanjang tiga hari penganjurannya di beberapa kawasan sekitar bandar raya ini akan dimasukkan ke dalam acara rasmi Tahun Melawat Perak 2024.

"Petang tadi saya telah berbincang dengan EXCO Pelancongan Perak dan beliau setuju supaya pesta tanglung ini dimasukkan sebagai acara rasmi Tahun Melawat Perak.

"Saya rasa ini satu penonjolan kepelbagaian budaya yang sangat menarik khususnya untuk pelancong negara asing," katanya.

Menurut Nga projek pembangunan semula warisan sejarah Panggong Silver Star yang dahulunya dikenali Happy Cinema pada sekitar 1950-an pula dapat mewujudkan sebuah lagi destinasi pelancongan warisan di bandar raya ini.

- BERNAMA

Berita Harian X