Ahad, 24 September 2023 | 12:39pm
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar. Foto fail BERNAMA
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar. Foto fail BERNAMA

RM150,00 untuk PERTIS, PERKAM beli mesin pembelajaran, pengajian al-Quran

PUTRAJAYA: Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) menyalurkan bantuan RM150,000 kepada Persatuan Orang Cacat Penglihatan Islam Malaysia (PERTIS) dan Persatuan Kebajikan Al-Rayyan Malaysia (PERKAM), untuk pembelian mesin pembelajaran dan pengajian al-Quran.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na'im Mokhtar, berkata sumbangan itu, sekali gus memenuhi keperluan PERTIS dan PERKAM untuk memiliki 33 unit mesin terbabit, bagi kegunaan golongan Orang Kurang Upaya (OKU) penglihatan.

"Alhamdulillah dengan sumbangan ini, dapat buat pembelian (mesin) yang diperlukan oleh persatuan, iaitu 33 unit. Satu unit berharga kira-kira RM3,000. Jadi dengan jumlah RM150,000, lebih kurang 50 mesin dapat dibeli dan disumbangkan kepada golongan OKU," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

PERTIS sebelum ini dilaporkan memerlukan mesin berkenaan, bagi tujuan mempelajari pelbagai ilmu termasuk pengajian al-Quran.

Mohd Na'im berkata, MAIWP yakin untuk terus memenuhi keperluan yang diperlukan golongan OKU penglihatan, bagi membolehkan golongan itu menikmati faedah sama rata, khususnya dalam proses menimba pelbagai ilmu termasuk mempelajari al-Quran.

"MAIWP memang beri keutamaan kepada OKU. Bagi kami, menuntut ilmu ini tiada beza antara manusia sempurna dan OKU. MAIWP mahu pastikan golongan OKU dapat hak pendidikan sama rata dengan mereka yang sempurna. Itu hasrat dan perjuangan kita," katanya.

Mohd Na'im berkata, bagi menunaikan amanah pembayar zakat, MAIWP mempunyai 30 skim bantuan agihan zakat, yang merangkumi aspek keperluan asasi, pendidikan, ekonomi dan kebajikan.

Antara skim terbabit ialah Skim Bantuan Kecemasan, Skim Bantuan Galakan Hafaz Al-Quran, Skim Bantuan Latihan Kemahiran Industri, Skim Pemantapan Agama Islam dan Skim Bantuan Khairat Asnaf.

Beliau berkata, sumbangan serta bantuan yang disediakan MAIWP kepada golongan OKU, selaras dengan Pelan Transformasi Al-Falah yang berlandaskan kepada lima teras, iaitu Pentadbiran Islam Mampan; Kesejahteraan Insan; Kemuliaan Syariah; Kepimpinan Berdaya Cipta dan Kehormatan Institusi Islam.

"Pelan berkenaan antara lain memberikan fokus kepada pelbagai usaha dalam memperkasakan kefahaman serta penghayatan agama dalam kalangan umat Islam termasuk golongan OKU, komuniti gelandangan dan asnaf," katanya.

Pelan Transformasi Al-Falah atau Pelan Transformasi Hal Ehwal Agama Menuju Malaysia Madani 2023-2027 yang dilancarkan pada 31 Jan 2023 itu, direncana berasaskan falsafah dan semangat hayya 'alal falah (mari bersama menuju kejayaan) yang dilaungkan setiap kali azan.– BERNAMA

Berita Harian X