Sabtu, 22 Julai 2023 | 3:45pm
Ahli Parlimen Sungai Buloh, Datuk Ramanan Ramakrishnan. - Foto BH/MOHD FADLI HAMZAH
Ahli Parlimen Sungai Buloh, Datuk Ramanan Ramakrishnan. - Foto BH/MOHD FADLI HAMZAH

MITRA buka permohonan subsidi yuran IPT

KUALA LUMPUR: Unit Transformasi Masyarakat India Malaysia (MITRA), Jabatan Perdana Menteri (JPM) menyasarkan 10,000 pelajar dalam pengajian tahun kedua, ketiga atau tahun akhir pengajian ijazah sarjana muda akan menerima subsidi bayaran yuran semester secara sekali bayar sebanyak RM2,000.

Setakat ini MITRA menerima 5,000 permohonan dan jumlah itu dijangka akan meningkat. Subsidi bayaran itu akan mula disalurkan kepada mahasiswa secara berfasa mulai bulan Ogos 2023.

Dalam satu kenyataan hari ini, Pengerusi Jawatankuasa Pasukan Petugas Khas MITRA, Datuk Ramanan Ramakrishnan, berkata subsidi bayaran yuran tersebut itu juga akan dibuka kepada pelajar institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

"Permohonan secara 'siapa-cepat-dia-dapat' mengikut kelayakan yang ditetapkan. Bantuan subsidi ini dapat mengurangkan beban kewangan pelajar dan ibu bapa, khususnya dalam memastikan pengajian tinggi tidak terganggu disebabkan masalah kewangan," katanya.

Selain program subsidi peringkat pengajian tinggi, Ramanan berkata, MITRA turut menjalankan Program Subsidi Pendidikan Awal Tadika Swasta yang berdaftar dengan Kementerian Pendidikan Malaysia.

"MITRA menandatangani dokumen perjanjian dengan kumpulan pertama seramai 42 pengurus tadika dengan bilangan seramai 1,035 kanak-kanak pada 14 Julai lalu melibatkan dana RM2.4 juta.

"Perjanjian untuk kumpulan kedua melibatkan 71 tadika dengan 2,123 kanak-kanak dengan jumlah penyaluran RM5.0 juta 200.00 akan ditandatangani pada 27 Julai depan," jelasnya.

Tambah beliau, subsidi ini akan mula disalurkan pada bulan Ogos secara bayaran terus kepada pengusaha-pengusaha tadika.

Ramanan berkata, dalam usaha MITRA meningkatkan program latihan untuk belia masyarakat India, satu Program kerjasama antara Mitra dengan Weststar Aviation Services Sdn Bhd telah dipersetujui.

"Pogram Licensed Aircraft Maintenance Technicians- LAMT (CAAM Part 66 Category A1/A3) akan memanfaatkan 100 orang belia India untuk dilatih menjadi juruteknik dengan pensijilan dan lesen daripada Civil Aviation Authority of Malaysia (CAAM) serta diberikan penempatan kerja apabila tamat latihan nanti.

"Permohonan untuk latihan tersebut akan dibuka mulai 26 Julai dan permohonan boleh dibuat secara atas talian www.mitra.gov.my. Tempoh permohonan adalah selama sebulan dan tarikh tutup permohonan adalah 30 Ogos 2023.

Selain itu, Ramanan berkata Mitra turut menyediakan Program Teknikal Drone Operations & Data Services (DRONE) dan Electrified Automation Advancement Programme (EAAP) dengan kerjasama SG Education Group.

"Seramai 150 orang belia India akan menyertai program Teknikal Drone Operations & Data Services (DRONE) dan diberi pensijilan RCOC-B daripada Civil Aviation Authority of Malaysia (CAAM) manakala 250 orang belia India B40 akan meyertai Program Electrified Automation Advancement Program (EAAP) dan diberi pensijilan daripada Institute of the Motor Industry (IMI) Tahap 2, UK, Siemens dan City & Guilds (Tahap 2)," katanya.

Beliau berkata program latihan dan pensijilan ini juga dilengkapi dengan penempatan kerja dan permohonan untuk latihan tersebut akan dibuka mulai 26 Julai.

Permohonan secara atas talian www.mitra.gov.my. Tempoh permohonan adalah selama sebulan dan tarikh tutup permohonan adalah 30 Ogos 2023.

Bagi memastikan pelajar sekolah tidak tercicir, Ramanan berkata, MITRA menyediakan bantuan 6000 komputer riba untuk makmal komputer Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) dengan kerjasama Google Malaysia mensasarkan 527 sekolah SJKT.

"Program bantuan komputer riba ini dijangka mula dilaksanakan mulai bulan Ogos 2023," katanya.

Berita Harian X