Selasa, 18 Julai 2023 | 1:25pm
Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Ahmad Said (kiri) dan Ketua Badan Pimpinan BERSATU negeri, Datuk Razali Idris.
Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Ahmad Said (kiri) dan Ketua Badan Pimpinan BERSATU negeri, Datuk Razali Idris.

Ahmad Said bertembung Razali di DUN Kijal

KUALA TERENGGANU: Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Ahmad Said dijangka dicabar Ketua Badan Pimpinan BERSATU negeri, Datuk Razali Idris di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal pada Pilihan Raya Negeri (PRN), 12 Ogos ini.

Difahamkan Ahmad yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri dikekalkan bertanding mempertahankan kerusi DUN Kijal disandangnya sejak 1990.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu, Ahmad mengekalkan kerusi DUN Kijal pada pertembungan tiga penjuru dengan memperoleh majoriti 1,265 undi.

DUN Kijal antara lima kerusi diserahkan PAS kepada BERSATU untuk ditandingi pada PRN kali ini.

Selain DUN Kijal, BERSATU dijangka turut bertanding di DUN Hulu Besut, Telemong, Permaisuri, Langkap.

Sementara itu, Razali yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU, berkata kedudukan DUN untuk lima calon daripada parti itu akan dimuktamadkan selewat-lewatnya Khamis ini.

Katanya, setakat ini BERSATU diberikan lima kerusi DUN, tetapi mungkin ada pertambahan satu lagi kerusi.

"Semua calon BERSATU akan bertanding menggunakan lambang PAS," katanya.

Sementara itu Menteri Besar, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dijangka mempertahankan kerusi DUN Rhu Rendang disandangnya sejak PRU14.

Ahmad Samsuri yang juga Naib Presiden PAS dijangka tidak berdepan masalah untuk mempertahankan kerusi itu dengan beliau bakal dicabar calon daripada AMANAH.

Pada PRU14, Ahmad Samsuri yang juga bekas Setiausaha Politik Presiden PAS memenangi kerusi dengan majoriti 6,028 undi.

Ahmad Samsuri memperoleh undi sebanyak 13,851, meninggalkan Datuk Nik Dir Nik Wan Ku (BN) dengan undi 7,823, dan seorang lagi calon daripada Pakatan Harapan (PH), Zarawi Sulong hanya memperoleh 729 undi.

Selain DUN Rhu Rendang, AMANAH dijangka akan bertanding di DUN Tepoh dan Batu Burok.

Sementara itu, pertembungan sengit juga dijangka berlaku di DUN Telemong, apabila penyandang kerusi, Datuk Rozi Mamat daripada BN dijangka ditentang calon BERSATU yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Berang, Mohd Zawawi Ismail.

Pada PRU14, Rozi yang juga Setiausaha UMNO negeri memenangi kerusi DUN Telemong dengan memperoleh majoriti 4,159 undi, menewaskan calon PAS, Kamaruzaman Abdullah (5,248) dan calon PKR, Sharifah Norhayati Syed Omar (455 undi).

Berita Harian X