Isnin, 10 Julai 2023 | 7:00am
Foto fail NSTP
Foto fail NSTP

Ikan buntal dari Jepun selamat dimakan - Persatuan Fugu Antarabangsa

KUALA LUMPUR: Selamat bagi rakyat Malaysia untuk makan ikan buntal dari Jepun kerana melalui peraturan keselamatan yang teliti dan ketat dalam aspek pemprosesan dan pengeskportan produk, sekali gus menjadikan ia sajian makanan laut yang selamat.

Individu yang menggemari hidangan eksotik itu seharusnya mengetahui bahawa di Jepun, hanya ikan buntal atau fugu yang diproses mengikut peraturan keselamatan ketat boleh diedarkan dan dieksport.

Ikan buntal Jepun diedar dan dieksport termasuk ke Malaysia, Singapura, Amerika Syarikat, Australia dan Russia, menurut wakil Persatuan Fugu Antarabangsa Jepun, Furukawa Yukihiro, kepada Bernama.

Kenyataan beliau mengenai ikan buntal dari Jepun selamat untuk dimakan itu berikutan rakyat Malaysia mungkin mengelak memilih ikan buntal susulan insiden dua warga emas dari Kluang yang meninggal dunia pada Mac lalu, selepas makan hidangan ikan buntal.

Difahamkan, pasangan itu makan masakan berasaskan ikan buntal didakwa dibeli secara prapesanan daripada penjual tempatan.

Dilaporkan terdapat kira-kira 440 spesies ikan buntal di lautan dan sungai di dunia, tetapi ikan buntal kuning (Lagocephalus lunaris) yang biasa ditangkap di perairan sekitar Malaysia adalah ikan yang sangat beracun. Bahagian ototnya juga beracun dan oleh itu ia bahaya untuk dimakan.

Di Jepun, berikutan langkah keselamatan penggunaan ikan buntal atau fugu, rakyat Jepun menikmati kira-kira 10,000 tan ikan buntal setiap tahun dengan selamat.

Mengulas lanjut mengenai piawaian keselamatan Jepun, Furukawa berkata, kerajaan Jepun memutuskan perairan menangkap ikan, jenis dan bahagian fugu (isi, kulit, testis) yang sesuai untuk dimakan manakala kerajaan tempatan mengeluarkan lesen kepada mereka yang layak sebagai cef fugu.

Katanya, Kementerian Kesihatan, Buruh dan Kebajikan Jepun mengeluarkan langkah sanitasi untuk ikan buntal yang menetapkan spesies dan bahagian ikan buntal yang tidak berbahaya kepada kesihatan manusia melalui penyahracunan serta perairan di mana ikan itu ditangkap.

"Pentadbiran Sanitasi Makanan Kementerian termasuk penubuhan piawaian berdasarkan Akta Sanitasi Makanan dan garis panduan bersatu untuk pemeriksaan dan panduan yang diikuti oleh kerajaan wilayahnya apabila memberi kebenaran untuk perniagaan pengendali makanan dan menjalankan pemeriksaan dan bimbingan di lokasi.

"Pengenalpastian spesies dan bahagian ikan buntal dikuatkuasakan secara menyeluruh pada setiap peringkat proses ikan buntal, bermula daripada proses penangkapan ikan, pemborongan (pasaran), pemprosesan, pengedaran, memasak dan peruncitan.

"Pengendali ikan buntal pula perlu mendapatkan kelayakan pengendalian ikan buntal, yang merangkumi keupayaan untuk mengenal pasti spesies fugu dan kemahiran mereka untuk membuang bahagian toksik menerusi peperiksaan," katanya.

Beliau juga berkata, hanya pihak yang mempunyai kemudahan khas dengan kakitangan berkelayakan yang lulus peperiksaan akan dibenarkan memproses ikan buntal.

Furukawa berkata, produk ikan buntal yang diproses dan telah melalui proses ketat seperti yang diperuntukkan oleh Kementerian Kesihatan, Buruh dan Kebajikan Jepun, adalah selamat untuk rakyat Malaysia menikmati hidangan ikan buntal import yang lazat seperti dari Jepun.

"Walaupun kita tidak mempunyai jumlah sebenar ikan buntal yang diimport dari Jepun ke Malaysia, jumlahnya dianggarkan seberat kira-kira satu tan setahun," katanya.

Beliau juga berkata bahawa kemampuan Malaysia untuk menawarkan hidangan lazat ikan buntal Jepun yang tradisional akan meningkatkan populariti negara ini dalam kalangan pelancong dan peminat makanan dengan pemahaman mendalamnya tentang budaya dan dan kepelbagaian makanan asing.

"Golongan kaya di seluruh dunia mengakui ikan buntal sebagai hidangan mewah, jadi terdapat juga manfaat ekonomi bagi restoran-restoran mewah," katanya.

Jika dibandingkan dengan ikan lain, ikan buntal mengandungi banyak asid amino dan kolagen, tetapi rendah kandungan lemak dan berotot, dengan mempunyai tekstur yang kukuh dan rasa yang segar walaupun digoreng dalam minyak.

"Ciri-ciri ini menjadikannya bahan yang ideal dalam masakan Melayu dan Cina yang mewah serta restoran Jepun.

"Kebanyakan kes keracunan makanan ikan buntal di Jepun disebabkan oleh individu yang memasak fugu yang ditangkap sendiri, oleh itu, Kerajaan Pusat Jepun dan kerajaan tempatan telah melancarkan kempen pendidikan untuk meningkatkan kesedaran mengenai larangan memasak ikan buntal secara amatur," kata Furukawa.

– BERNAMA

Berita Harian X