Ahad, 9 Julai 2023 | 6:16pm
Tan Sri Lim Kit Siang memutuskan meneruskan tindakan undang-undang terhadap Pengerusi Muafakat Nasional, Tan Sri Annuar Musa kerana mengaitkannya dengan rusuhan kaum 13 Mei 1969. - Foto NSTP
Tan Sri Lim Kit Siang memutuskan meneruskan tindakan undang-undang terhadap Pengerusi Muafakat Nasional, Tan Sri Annuar Musa kerana mengaitkannya dengan rusuhan kaum 13 Mei 1969. - Foto NSTP

Kit Siang akan saman Annuar

KUALA LUMPUR: Veteran DAP, Tan Sri Lim Kit Siang memutuskan meneruskan tindakan undang-undang terhadap Pengerusi Muafakat Nasional (MN), Tan Sri Annuar Musa kerana mengaitkannya dengan rusuhan kaum 13 Mei 1969.

Bekas Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu menyatakan, akan turut menuntut ganti rugi daripada daripada bekas Ahli Parlimen Ketereh itu kerana terus melemparkan kenyataan sedemikian.

"Saya sudah mengarahkan peguam saya untuk tidak menerima permohonan maaf Annuar dan menuntut ganti rugi kerana memfitnah saya.

"Semalam, saya menyatakan, perkara pertama Annuar lakukan sebaik menyertai PAS ialah mencontohi Presiden PAS, (Tan Sri Abdul) Hadi Awang untuk membuat dakwaan liar, tidak masuk akal dan tidak berasas," katanya dalam satu kenyataan menerusi blog beliau hari ini.

Kit Siang berkata, dakwaan terbaru Annuar bahawa DAP bertentangan dengan nilai-nilai Islam juga satu lagi contoh pembohongan, kepalsuan, berita palsu dan ucapan kebencian yang disebarkan PAS.

Katanya, dakwaan demikian dikeluarkan ketika hampirnya Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri iaitu Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Kedah, Kelantan, dan Terengganu.

Terdahulu, Annuar mencabar Kit Siang mempercepatkan tindakan undang-undang terhadapnya susulan kenyataannya yang mengaitkan pemimpin itu dengan tragedi rusuhan kaum pada 13 Mei 1969.

Katanya, dia tidak gentar dan mempunyai banyak bahan untuk dikemukakan sekiranya disaman.

Dalam pada itu, Kit Siang berkata, sejak menyertai Pilihan Raya Umum (PRU) pada 1969, DAP sudah meletakkan calon yang mewakili semua kaum dan agama.

"Pada 1969, dua calon Melayu Islam sudah dipilih sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan seorang daripada mereka, Ibrahim Singgeh, yang memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tapah Road di Perak dengan 3,319 undi berbanding Parti Perikatan 2,986 undi dan PAS 753 undi.

"(Ibrahim juga) diumumkan sebagai calon Menteri Besar Perak oleh DAP pada PRU 1974," katanya.

Ketika ini kata Kit Siang, DAP juga mempunyai tiga Ahli Parlimen Melayu dan Islam selain beberapa ADUN dan wakil rakyat wanita di pelbagai negeri.

Berita Harian X