Sabtu, 8 Julai 2023 | 8:32pm

Kitab lama khazanah keilmuan Islam perlu jadi sumber rujukan - Anwar

JITRA: Datuk Seri Anwar Ibrahim menyarankan supaya kitab lama yang menjadi khazanah keilmuan Islam dijadikan sumber rujukan dalam kehidupan terutama berkaitan adab dan perbezaan pendapat dalam Islam.

Perdana Menteri menegaskan, pemahaman mendalam tentang keilmuan Islam diyakini dapat menyelamatkan kekeliruan dan akidah umat Islam terutama dalam kalangan generasi baharu.

"Orang sekarang dia tidak rujuk kitab-kitab lama, itu masalahnya. Bila kita tidak rujuk, jika tak amal maknanya kita memadamkan khazanah ilmu yang disebut ini.

"Khazanah ilmu yang lama, kitab yang lama ini kita harus baca, tulis dan laksanakan. Tetapi dengan syarat saya kata mesti faham, mesti rujuk betul-betul," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Ramah Mesra Bersama Warga Masyarakat Daerah Kubang Pasu di tapak pembinaan Masjid Changlun di sini, hari ini.

Anwar dalam pada itu berkata kerajaan menghargai usaha Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) yang kini mengusahakan penerbitan semula kitab-kitab lama itu.

"JAKIM dan ABIM akan mengusahakan penerbitannya dan mengedar supaya kita guna al-Quran, sunnah dan juga kitab-kitab lama ini," katanya.

Sementara itu, beliau yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) menegur sikap segelintir pihak yang mudah menjatuhkan hukum kepada orang lain hanya kerana perbezaan pendapat dalam politik.

Perdana Menteri berkata, adalah tidak wajar untuk mengeluarkan cercaan dan hinaan kepada pihak lain, apatah lagi dalam kalangan sesama Islam.

"Maknanya kalau berbeza pendapat boleh (dibenarkan) tetapi jangan hukum. Jangan hantar orang itu ke neraka, jangan cerca orang itu (dan) jangan hina.

"Jangan kata orang itu musuh Allah, jangan mengadakan yang tidak ada," katanya.

Perdana Menteri bersama hadirin pada Majlis Ramah Mesra Bersama Masyarakat Kubang Pasu di Changlun, Kedah. - NSTP/ SYAHARIM ABIDIN
Perdana Menteri bersama hadirin pada Majlis Ramah Mesra Bersama Masyarakat Kubang Pasu di Changlun, Kedah. - NSTP/ SYAHARIM ABIDIN
Berita Harian X